➤ Bonding Uygulaması Nedir? Nasıl Uygulanır?

Bonding Uygulaması Nedir? Nasıl Uygulanır?

Ağustos 02, 2021
bonding fiyatları
İçindekiler

Bonding Uygulaması Nedir? 

Bonding uygulaması genellikle dişleri aralıklı olan hastaların diş aralıklarını kapatmak, çürük ve kırık dişleri onarmak, diş yapısında değişiklik meydana gelmiş ya da dişlerin renk değiştirmesi durumunda uygulanan kompozit kaplamadan yapılan diş tedavisi uygulamasındandır. Bonding uygulaması, diş kırıklıkları meydana geldiğinde ve  porselen kaplama  uygulanmadığı durumlarda tercih edilen bir yöntemdir.  Var olan dişlerin yüzeylerine yapıştırılarak uygulanan bu tedavi yöntemi, dişlerdeki renk ve şekil bozukluklarının onarılması için kullanılırken, aynı zamanda bu uygulama sonrasında diş yüzeylerinde lekelenmeler de tedavi edilmiş olur. Eğer dişinizin bir kısmı kırıldıysa, bonding uygulamasını rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Tek seansta, ağrı ve acı hissetmeden yapılan bir uygulamadır. Diş teli tedavisi yani ortodonti tedavisinden sonra da tedaviyi destekleyici uygulama olarak Bonding uygulaması kullanılabilir. 

Bonding Nasıl Uygulanır?

Bonding diş uygulaması, kısa sürede uygulanabilen ve hastaya acı ve ağrı hissettirmeden yapılan bir diş düzeltme tedavisidir. Bonding uygulaması, diş kırıklıkları ve hastanın dişlerinin boyunu uzun istemesi üzerine hekimler tarafından uygulanır.  Bonding uygulaması aşağıdaki aşamalar takip edilerek yapılır. Bu aşamalar;

  • Öncelikle diş rengi belirlenir
  • Diş rengi belirlendikten sonra hastanın diş yüzeyleri pürüzlü hale getirilir. 
  • Diş yüzeyleri pürüzlendirildikten sonra bonding uygulaması diş yüzeyinde tutunması için diş yüzeyine bir materyal konur. 
  • Hazırlanan bonding kompozit madde, dişe uygulanır.
  • Uygulanan bu kompozit maddenin sertleşmesi için lazer ışık uygulanır. 
  • Bonding kompozit madde diş yüzeyine yapıştıktan sonra, kompozit maddeye şekil verilmektedir. 
  • Kompozit maddeye şekil verdikten sonra, hekim diş yüzeyini cilalar..

Bonding diş uygulamasının süresi, ortalama 30 dakika ile 1 saat arasında değişmektedir. Bonding uygulaması yapılırken kullanılan maddenin kalitesi ve diş hekiminin tecrübesi bu uygulamanın kullanım ömrünü uzatacaktır.. 

Bonding Uygulamasını Kimler Yaptırabilir?

Bonding tedavisi birçok ağız ve diş sağlığı hastalığını tedavi edebilmek için tercih edilen bir gülüş tasarımı yöntemidir. Bu nedenle bu tedavinin tercih edilebilecek kişi skalası oldukça geniştir. Özellikle dişte kırılma çoğunlukla karşılaşılan bir durumdur. Bu durumun tedavi edilmesi için bonding tedavisi hastalara uygulanmaktadır. Aynı zamanda bonding tedavisinin uygulanacağı hasta profili ve nedenleraşağıdaki gibi sıralanabilir; 

  •      Diş renginden memnun olmayan hastalara 
  • Diş dizilimindeki şekil bozukluklarından memnun olmayan hastalara 
  • Dişte kırılma meydana gelmiş hastalara 
  • Diş aralarında boşluk olan hastaların gülüş tasarımını yapmak için
  • Diş boyutlarındaki farklılıkları tedavi etmek için tercih edilebilir
  • Diş uçlarında tırtıklı görünümü giderip estetik diş görünümüne sahip olmak hastalara  
  • Pürüzsüz bir diş yüzeyi görünümüne sahip olmak hastalarda bonding tedavi tercih edilebilir.

Bonding Uygulaması Ne Kadar Sürer?

Bonding Uygulaması, yapılacak diş sayısına, dişlerin hasar durumlarına göre uygulama süresinde de değişiklik olabilir. Bu durumu genellemek gerekirse, bonding uygulamasının süresi 2-3 diş ile sınırlıysa, 60 dakika ila 90 dakika arasında değişiklik gösterebilir ve bonding uygulaması tek seansta uygulanabilir tedavi yöntemidir. Ayrıca bonding uygulamasının süresi, diş hekiminin sahip olduğu pratikliğe ve tecrübeye, uygulanan kliniğin teknolojik yeterliliğine göre uygulama süresi değişebilir. Ancak, tek diş için 30 dakika ila 40 dakika süre belirlenebilir. 6 ayda bir de bonding uygulaması durumunu öğrenmek için muayeneye gitmeniz önerilir. 

Bonding Uygulamasının Avantajları Nelerdir?

Bonding uygulaması sadece kırılan, çürüyen ya da lekelenmiş dişlerin tedavi edilmesi için kullanılan bir yöntem değildir. Aynı zamanda bu yöntem estetik diş hekimleri tarafından gülüş tasarımı için de kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bu yüzden de,  birden fazla avantajı bulunmaktadır. Bonding uygulamasının avantajları aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • Diğer diş estetiği uygulamalarına göre daha ekonomiktir.
  • Kırılan dişlerin sağlıklı bir şekilde onarılmasına destek olur.
  • Doğal diş yapısı ve formunda olduğunda, dışarıdan bakıldığında dişin kendisi gibi görülür. 
  • Dişleri, lekelenmeye karşı korur.
  • Hastanın ağrı ve acı eşiğine göre değişse de bu durum dişi uyuşturmaya gerek duyulmadan uygulanabilir.
  • Hastaya  özgüven kazandırır.
  • Diş aşınmalarına hızlı çözüm sunmaktadır.
  • Bonding uygulaması yaptırmış kişilerin kanal tedavisi, ortodonti tedavisi gibi tedavi yöntemlerini de rahatlıkla tercih edilebilir. 
bonding uygulaması

Bonding Tedavisi Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Diğer diş tedavilerinden sonra dikkat edilmesi noktalarlar olduğu gibi bonding tedavisi sonrasında da dikkat edilmesi gereken bazı kurallar vardır. Eğer bazı kurallara dikkat ederseniz, tedavinizin ömrünü uzatabilirsiniz. Ayrıca, bonding uygulamasının, sadece kullanım süresini değil, aynı zamanda ağız ve diş sağlığınızı da korumuş olursunuz. Bonding tedavisi sonrasında dikkat edilmesi gereken kurallar aşağıdaki gibi sıralanabilir; 

  • Düzenli ağız ve diş bakımına dikkat etmek gerekir.
  • Sert yiyeceklerden uzak durmak gerekir. 
  • Diş temizliği yaparken uygun diş fırçası ve diş macunu kullanılmalıdır ki diş yüzeylerinde çizilme ya da aşınma meydana gelmesin.
  • Tırnak yeme, kalem ısırma gibi alışkanlıklarınızdan vazgeçmeniz gerekmektedir. Eğer bu alışkanlıklarınızı devam ettirirseniz Bonding tedavisinin ömrünü kısaltmış olursunuz. 

Bonding Uygulamasının Fiyatları Nedir?

Bonding Uygulamasının fiyatı, bonding uygulamasının yaptırdığınız kurumlara göre değişiklik göstermektedir. Yani, bonding uygulamasının özel muayenehanede farklı, hastanelerde farklı ücret belirlenmektedir.  Bu gibi durumlara göre fiyat politikaları değişiklik göstermektedir. Bu yüzden de en net fiyatı size hekiminiz bildirecektir. Daha ayrıntılı tedavi yöntemleri ve bu tedavi yöntemlerinin ücretleri hakkında bilgi sahibi olabilmeniz için İstanbul’daki, İstdentbul Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimize uğramanızı  bonding tedavisi ve tedavi ücreti hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Bonding Kırılır mı?

Dişlerde diş kırılması meydana gelebileceği gibi bonding tedavisinden sonra da kırılma riski vardır. Bonding tedavisinde kırılmaz meydana gelmez diye bir durum ne yazık ki yoktur.  Bonding tedavisinin uygulandığı dişler ile sert cisim ısırmak ya da sert besinler tüketmek bonding kırılmasına neden olabilir. Aynı zamanda yüze özellikle ağız bölgesine 

Ancak bonding tedavisinde kırılma meydana gelmesi halinde yine basit bir uygulama ile kırıkların tedavi edilmesi mümkündür.  Ansızın besinlerin içinden çıkabilecek sert cisimler kırılmaya neden olabilir. Ancak, bu kırılmayı tedavi etmek oldukça kolaydır.

Benzer Yazılar

0 Yorum
Bir İçerik Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir