➤ Çocuklarda Diş Muayenesi Ne Sıklıkla Olmalıdır?

Çocuklarda Diş Muayenesi Ne Sıklıkla Olmalıdır?

Ocak 29, 2024
Çocuklar için Diş Muayenesi ne sıklıkla olmalıdır
İçindekiler

Çocuklarda diş muayenesi Dünya Sağlık Örgütüne göre ilk dişin çıkması durumundan sonra 6 aylık periodlarla çocuk diş hekimine muayene olması gerekir. Yani diş muayenesi rutini 6 ay ila 1 yaş arasında başlamadı ve 6 ayda bir diş sağlığı kontrol ettirilmelidir. Bazı ebeveynler, 6 ay ile 1 yaş arasındaki çocukların diş hekimine götürülmesini sorgulayabilirler. Ancak, çocuk diş hekimi temel amacı, çocukların dişlerini çürüklere karşı korumaktır. Bu yüzden, diş muayenesi en erken dönemde, yani 6 ay ile 1 yaş arasında başlamalıdır. Çocuk diş muayenesi sırasında çocukların dişleri çürüklere karşı korunurken, ebeveynler de çocukların diş sağlığı ve çürükler hakkında bilgilendirilirler.

Çocuk Diş Hastalıkları Nelerdir?

Çocuk dişleri hassastır, dolayısıyla düzenli bakım gerektirir. Çocuklarda en sık görülen diş hastalıkları aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • Dişeti Hastalıkları: Diş eti iltihaplanması ve benzeri dişeti hastalıkları çocuklarda da meydana gelebilir. Plak birikimi ve yetersiz diş fırçalama, bu hastalıkların ortaya çıkmasında önemli rol oynar.
  • Çürükler: Çocuklarda en yaygın diş sorunlarından biridir. Şekerli gıdaların ve içeceklerin tüketimi ile düzenli diş temizliğinin ihmal edilmesi, çürük oluşumunu tetikleyebilir.
  • Erken Diş Kaybı: Çocuklarda erken dönemde diş kaybı, diş çürümesi veya travma sonucu meydana gelebilir. Bu durum, diğer dişlerin doğru şekilde çıkmasını etkileyebilir ve çene gelişimini olumsuz etkileyebilir.
  • Diş Travmaları: Çocuklar, düşme veya spor gibi etkinlikler sırasında dişlerine zarar verebilirler. Bu durum çatlaklar, kırıklar veya diş kayıplarına yol açabilir.

çocuklarda diş muayenesi pedodonti

Çocuklarda Diş Fırçalamanın Önemi

Çocuklar için diş fırçalamanın önemi büyüktür ve bu alışkanlığın erken yaşlarda kazandırılması gereklidir, çünkü diş fırçalama alışkanlığı yürüme ve yeme gibi temel alışkanlıklar kadar önemlidir. Bu süreçte, ebeveynler rol model olarak çocuklara rehberlik etmelidir. 

Çocukluk dönemi, gelişim açısından kritik bir evredir. Bu dönemde, dişleri yeni çıkmaya başlayan ve gelişen çocuklar için diş fırçalama alışkanlığı ağız ve diş sağlığı açısından olumlu sonuçlar elde edilmesini sağlar. En uygun zaman, çocuk 2,5 – 3 yaşlarına geldiğinde diş fırçalama alışkanlığını kazandırmaktır. Bu alışkanlık kazandırılırken, çocuk diş muayenesi konusunda bir düzen oluşturmak önemlidir. Ayrıca, 2,5-3 yaşlarındaki çocuklara doğru diş fırçalama tekniklerinin öğretilmesi gerekmektedir.

Çocuklarda Fissür Örtücü Nedir?

Diş fissür nedir? merak ediyorsanız, diş yüzeyindeki girinti ve oyukların yani fissurları örten materyaldir. Bu işlemin uygulanmasına ise fissür örtücü denilmektedir. Fissür bir nevi diş aşısı olarak tanımlanabilir. Çürük oluşumunu önlemesi açısından oldukça kolay, ağrısız uygulanan bir işlemdir. Bu uygulama diş hekimi korkusu bulunan veya diş hekimine ilk defa giden çocuklar için en ideal tedavi yöntemidir.

Fissür örtücüler aslında fissür kompozit denilen ve ışıkla birlikte sertleşen doğal bir materyaldir. Kompozit dolguların yapısı ile birebir aynıdırlar fakat fissür örtücü daha akışkan bir materyal olup çocuğa veya dişe hiçbir zararı bulunmamaktadır. Tedavi ve fissür örtücü fiyat hakkında ayrıntılı bilgi almak istiyorsanız, bizi arayabilirsiniz

Fissür tedavi edilmezse ne olur?

Fissürler, dişlerin çiğneme yüzeyindeki derin oluklardır ve diş çürümesinin başladığı yerlerden biridir. Fissür tedavi edilmezse, çeşitli olumsuz durumlarla karşılaşabilirsiniz. Bunlardan bazıları: 

  • Ağrı ve Rahatsızlık: Fissürlerin çürümesiyle birlikte, dişlerde ağrı, hassasiyet ve rahatsızlık ortaya çıkar.
  • Diş Kaybı: İleri derecede çürüme durumunda, diş dokusunun büyük bir kısmı kaybedilebilir ve diş kaybıyla sonuçlanabilir. 
  • Çürük Oluşumu: Fissürlerde biriken bakteriler, diş minesini zayıflatarak çürüme sürecini hızlandıracaktır. 

Diş Hekimi Cevaplıyor: Çocuk Diş Muayenesi ile İlgili Sıklıkla Sorulan Sorular


Çocuk diş hangi bölüm bakar?

Çocuk için diş sağlığına odaklanan dalın adı pedodontidir. Pedodonti, 0 ile 13 yaş arasındaki çocukların ağız ve diş sağlığı sorunlarıyla ilgilenir. Pedodonti uzmanları, diş çıkışı, diş çürümeleri, diş eti rahatsızlıkları, diş travmaları ve diğer diş sağlığı meseleleri gibi alanlarda uzmanlaşmıştır.

Çocuklarda diş muayenesi ne zaman?

Çocuk diş muayenesi, genellikle ilk dişin çıkmasından sonra başlar. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) önerilerine göre, çocuklarda diş kontrolü rutini, ilk dişin çıkmasından sonra 6 aylık periyotlarla düzenlenmelidir.

Çocuk diş hekimliği kaç yaşa kadar bakar?

Bazı durumlarda genç yetişkinlik dönemine kadar devam edebilse de, çocuk diş hekimliği 18 yaşına kadar olan çocukların ağız ve diş sağlığı sorunlarıyla ilgilenir. 

Çocuklarda dolgu acıtır mı?

Çocuklarda dolgu işlemi esnasında lokal anestezi uygulanır, dolayısıyla ağrı ve sızı minimal düzeydedir. Acı eşiği kişiden kişiye göre değişebileceği gibi, çürüğün seviyesi de hissedilen rahatsızlığın boyutunda belirleyici olacaktır. 

Çocuklar dişlerini fırçalamazsak ne olur?

Çocukların dişlerini fırçalamazsanız başta çürük olmak üzere pek çok hastalığa davetiye çıkarmış olursunuz. Dolayısıyla çocuklarda efektif bir diş bakım rutini oluşturmak ve düzenli çocuk diş muayenesi hizmeti almak önemlidir. 

4 yaşındaki çocuğun dişleri çekilir mi?

Dört yaşındaki çocukların dişlerinin çekilmesi, çocuk diş hekimi tarafından gerçekleştirilebilir. Ancak, dişin çekilmesinin gerekip gerekmediği, dişin durumuna ve çocuğun genel sağlık durumuna bağlı olarak belirlenir. 

5 yaşındaki çocuğa diş dolgusu yapılır mı?

Çocuk diş hekimi yönlendirmesiyle her yaştan çocuğa dolgu yapılabilir. 5 yaşındaki bir çocuğa diş dolgusu yapılıp yapılmayacağı çocuklarda diş kontrolü sonrasında belirlenir. Bu aşamada profesyonel görüşe başvurmak çok önemlidir. 


Isdentbul ile Optimal Diş Sağlığını Keşfedin! 

Isdentbul, sağlıklı ve parlak bir gülümsemenin kapılarını aralıyor! Diş sağlığı, genel sağlığımızın ayrılmaz bir parçasıdır ve Isdentbul, herkesin optimal diş sağlığını keşfetmesine olanak tanır. Kliniğimiz, diş hekimliği alanında kapsamlı bir hizmet yelpazesi sunarak, hastalarına güvenilir ve kaliteli bir deneyim sunar. Isdentbul ile gülüşünüzdeki potansiyeli zirveye taşımak istiyorsanız, bize hemen ulaşın!

Benzer Yazılar

2 Yorumlar
  1. Eric Jones

    Hello

    My name’s Eric and I just found your site isdentbul.com.tr Owner!

    It’s got a lot going for it, but here’s an idea to make it even MORE effective.

    Visit https://rushleadgeneration.com for a live demo now.

    Web Visitors Into Leads is a software widget that’s works on your site, ready to capture any visitor’s Name, Email address and Phone Number. It signals you the moment they let you know they’re interested – so that you can talk to that lead while they’re literally looking over your site.

    And once you’ve captured their phone number, with our new SMS Text With Lead feature, you can automatically start a text (SMS) conversation… and if they don’t take you up on your offer then, you can follow up with text messages for new offers, content links, even just how you doing? notes to build a relationship.

    Visit https://rushleadgeneration.com to discover what Web Visitors Into Leads can do for your business.

    The difference between contacting someone within 5 minutes versus a half-hour means you could be converting up to 100X more leads today!

    Eric
    PS: Studies show that 70% of a site’s visitors disappear and are gone forever after just a moment. Don’t keep losing them.
    Web Visitors Into Leads offers a FREE 14 days trial – and it even includes International Long Distance Calling.
    You have customers waiting to talk with you right now… don’t keep them waiting.
    Visit https://rushleadgeneration.com to try Web Visitors Into Leads now.

    If you’d like to unsubscribe visit https://rushleadgeneration.com/unsubscribe.aspx?d=isdentbul.com.tr

    Yanıtla
  2. Eric Jones

    Dear isdentbul.com.tr Administrator!

    My name’s Eric and I just came across your website – isdentbul.com.tr – in the search results.

    Here’s what that means to me…

    Your SEO’s working.

    You’re getting eyeballs – mine at least.

    Your content’s pretty good, wouldn’t change a thing.

    BUT…

    Eyeballs don’t pay the bills.

    CUSTOMERS do.

    And studies show that 7 out of 10 visitors to a site like isdentbul.com.tr will drop by, take a gander, and then head for the hills without doing anything else.

    It’s like they never were even there.

    You can fix this.

    You can make it super-simple for them to raise their hand, say, okay, let’s talk without requiring them to even pull their cell phone from their pocket… thanks to Web Visitors Into Leads.

    Web Visitors Into Leads is a software widget that sits on your site, ready and waiting to capture any visitor’s Name, Email address and Phone Number. It lets you know immediately – so you can talk to that lead immediately… without delay… BEFORE they head for those hills.

    CLICK HERE https://rushleadgeneration.com to try out a Live Demo with Web Visitors Into Leads now to see exactly how it works.

    Now it’s also true that when reaching out to hot leads, you MUST act fast – the difference between contacting someone within 5 minutes versus 30 minutes later is huge – like 100 times better!

    That’s what makes our new SMS Text With Lead feature so powerful… you’ve got their phone number, so now you can start a text message (SMS) conversation with them… so even if they don’t take you up on your offer right away, you continue to text them new offers, new content, and new reasons to do business with you.

    This could change everything for you and your business.

    CLICK HERE https://rushleadgeneration.com to learn more about everything Web Visitors Into Leads can do and start turing eyeballs into money.

    Eric
    PS: Web Visitors Into Leads offers a FREE 14 days trial – you could be converting up to 100x more leads immediately!
    It even includes International Long Distance Calling.
    Paying customers are out there waiting.
    Starting connecting today by CLICKING HERE https://rushleadgeneration.com to try Web Visitors Into Leads now.

    If you’d like to unsubscribe click https://rushleadgeneration.com/unsubscribe.aspx?d=isdentbul.com.tr

    Yanıtla
Bir İçerik Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir