➤ Diş Apsesi Nedir?

Diş Apsesi Nedir?

Ocak 28, 2022
Diş apsesi nedir
İçindekiler

Diş apsesi tıbbi alanda, vücudun bir bölgesinde irin birikmesi olarak tanımlanır. Yani vücudun herhangi bir yerinde bakterilerin üremesi nedeniyle meydana gelen iltihap yani irin bazı hücrelerin hasar görmesine hatta ölmesine neden olur.  Bu ölen hücreler ve bakterilerle mücadele eden bozulmuş akyuvarlar vücuttan atılmamaları nedeniyle belli bir bölgede birikir ve biriken bölge şişer. Bu şişlik diş etinde veya diş kökünde bulunuyorsa bu şişliğe ve iltihap birikimine “diş apsesi” adı verilir. Diş apsesinin erken teşhisi ve doğru tedavi edilmesi önemlidir. Eğer erken apse teşhis edilemezse diş kaybına neden olabilir. Bu nedenle düzenli olarak diş hekimine muayene olmak oldukça önemlidir. 

Apse Belirtileri Nelerdir?

Diş apsesi dişin iç bölgesinde oluşan bakteriyel bir enfeksiyon, iltihap olarak tanımlanabilir. Diş apsesi olarak açıklanabilen iltihap hastaların şiddetli ağrı ve acı hissetmesine yol açabilir.  Çürük yani iltihaplı dil, doğru zamanda  tedavi edilmediğinde diş apsesi meydana gelir. Aynı zamanda dişteki bir çatlak veya kırılmabulunuyorsa bakterinin dişin pulpa (dişin en iç kısmındaki yumuşak doku) bölgesi içinde yayılmasına neden olur. Bu da apsenin oluşması anlamına gelmektedir.  

Diş apsesi belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir; 

·   Dişlerde zonklama ve şiddetli olarak meydana gelen ve hissedilen ağrılar

·   Sıcaklığa & soğuk besinlere karşı aşırı hassasiyettin meydana gelmesi

·   Normal çiğneme ve ısırma eylemlerinde meydana gelen ağrı

·   Ateş

·   Yüz ve yanaklarda bölgelerinde meydana gelen şişme

·   Çene altındaki veya boyundaki lenf bezlerinin hassaslık hissi ve lenf bezlerinin şişmesi 

·   Ağız içinde meydana gelen kötü tat ve sıvı diş apsesinin belirtilerinden biridir.

diş apsesi

Kaç Tür Apse Vardır?

Diş apseleri ağızın farklı bölgelerinde meydana gelebilir. Ancak diş apseleri iki farklı türde bulunur. Diş apsesi türleri;

  • Dişlerin kökünde biriken apse; Diş köklerinde meydana gelen diş apseleri genellikle düzenli ağız bakımı yapılması nedeniyledir. Aynı zamanda düzenli çürük tedavisi yapılmadığında meydana gelir. 
  • Diş aralarında oluşan apseler; diş kökünde meydana gelen diş apsesi nedeni olan yeterli ağız bakımının yapılmaması durumu diş aralarında da diş apsesi oluşumuna neden olur. Günlük olarak diş arasında biriken besinler temizlenmediğinde, yani dişler fırçalanmadığında, diş ipi kullanılmadığında ve ağız bakım suyu kullanılmadığında diş aralarında apse yani iltihaplanma meydana gelebilir.

20’lik Diş Apsesi Nasıl Tedavi Edilir?

20 yaş dişlerinde meydana gelen apse tedavisi aşağıdaki yöntemlerle gerçekleştirilebilir;

  • Antibiyotik ilaç kullanımı
  • 20 yaş dişin duruma göre çekilmesi
  • 20 yaş dişlerinin cerrahi yöntemle çekilmesi ile 20 yaş dişlerinde meydana gelen apse tedavi edilir. 20 yaş dişlerinde meydana gelen apsenin tedavi edilmesi için dişler diş hekimi tarafından muayene edilir ve sonrasında dişlerin röntgeni çekilir. Röntgen çekilmesi dişlerin durumunun ve apsenin yerinin saptanması için oldukça önemlidir. Sonrasında yukarıdaki tedavi yöntemleri tercih edilebilir. 

Apseler Nasıl Teşhis Edilir?

Diş hekimi apse tedavisi için teşhisi aşağıdaki yöntemlerle koyabilir. Diş apsesinin teşhisi için tedavi yöntemleri aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • Öncelikle röntgen çekilir.
  • Sonrasında röntgen sonucuna göre diş hekimi apseli dişin durumunu teşhis eder.
  • Çekilen röntgen sonucuna göre apsenin ne durumda olduğu veya hangi aşamada olduğu konusunda diş hekimi bilgi sahibi olacaktır ve apse durumuna göre tedavi yöntemi belirlenir. 

Apse Tedavisi Nasıl Olmalıdır?

Diş apsesinin diş tedavisinin yöntemleri dişlerin yerine göre farklılık gösterebilir. Diş apsesi tedavisi yöntemleri aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • Diş kökünde meydana gelen iltihaplanmaları/ apseleri tedavi etmek için kanal tedavisi yöntemi tercih edilir
  • Kanal tedavisini endodontist uzmanları profesyonel bir şekilde bu tedavi yöntemini uygulayabilirler. Ancak, bazı diş apselerinde kanal tedavisi tek başına yeterli olmaz ve istenilen sonuç elde edilemez. Eğer kanal tedavisi yeterli olmayacak diş apsesinde cerrahi işlemler, cerrahi tedavi yöntemi uygulanır. 
  • Kanal tedavisi, cerrahi tedavi yöntemleri diş apsesini tedavi etmiyorsa diş çekilir ve diş implantı tedavisi tercih edilir.
  • Eğer diş aralarında apse yani iltihaplanma oluşması durumunda diş aralarında meydana gelen apseler hijyenik olarak temizlenir ve iltihap temizlenir. 
  • İkinci olarak örnek vermiş olduğumuz diş aralarında oluşan apseler için ise bölge hijyenik bir şekilde temizlenir. Diş aralarında diş apsesi meydana gelmemesi için dişin kök yüzeyleri temizlenir. 

Diş Apsesinin Tekrar Etmemesi İçin Neler Yapılmalı?

Diş apsesinin tekrar etmemesi için aşağıdaki yöntemler uygulanabilir, tercih edilebilir.

  • Düzenli olarak ağız bakımı yapmak gerekir ve günlük ağız bakımının aksatılmaması gerekir.  
  • Ağız bakım suyu yani ağız bakım gargaraları kullanılabilir.
  • Diş aralarındaki besin artıklarınını temizlemek için diş ipi kullanılabilir.
  • Diş muayenesini düzenli olarak yaptırmak gerekir. 

Diş Apsesi Hangi Sağlık Sorunlarına Yol Açabilir?

Diş çürükleri bir dişi ya da iki yanındaki dişleri olumsuz etkilemez. Aynı zamanda diş çürüğü, diş apsesi doğru zamanda tedavi edilmediği zaman vücutta bazı organlarda enfeksiyonlara neden olabilir.  Diş çürümesine neden olan mikroorganizmalar, oluşturdukları lezyonlar nedeniyle kalp, böbrek, karaciğer, mide gibi organlarda hasara neden olabilir. Diş çürüğü sebebiyle, yiyeceklerin iyice ezilmemesi nedeniyle fazla kilo alınımına neden olabilir. Diş çürüğünün, diş apsesinin neden olduğu hastalıkları aşağıdaki gibi sıralanabilir;  

– Sinüzit, nezle, faranjit,

– Bademcik iltihabı,

-Romatizma,

– Kemik erimesi,

– Diyabet,

– Obezite,

– Solunum sistemi,

– Kalp, karaciğer, böbrek, mide hastalıkları meydana gelmesine neden olabilir.  

Diş sağlığı ve ağız problemleri hakkındaki diğer yazılarımız:

Benzer Yazılar

0 Yorum
Bir İçerik Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir