➤ Diş Eti Çekilmesinin Sebepleri Nelerdir?

Diş Eti Çekilmesinin Sebepleri Nelerdir?

Haziran 07, 2021
diş eti çekilmesi neden olur
İçindekiler

Diş Eti Çekilmesi Nedir?

Ağız ve diş sağlığı dikkat edilmesi gereken en önemli durumlardan bir tanesidir. Özellikle de diş eti problemi hem sıkça karşılaşılan ağız ve diş sağlığı sorunu olup hem de tedavi edilmediği süre içinde ağızda daha büyük problemlere yol açabilir. Diş eti çekilmesi, diş etinin diş köklerine doğru geri hareket etmesi yani çekilmesi sonucu diş köklerinin ortaya çıkması olarak tanımlanabilir. 

Diş eti çekilmesi genetik faktörlere bağlı olduğu gibi, aynı zamanda da çevresel faktörlere de bağlı olabilir. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta diş eti çekilmesi teşhis edildikten sonra, mümkün olduğunca en erken zamanda tedavi edilmesi gerekmektedir. Diş eti çekilmesi tedavi edilmediği zaman diş kayıplarına yol açabilir. Diş eti çekilmesinin görülmesi, yaş ilerledikçe daha da artsa da çevresel faktörlere bağlı diş eti çekilmeleri her yaştan insanda görülebilir. 

Diş Eti Çekilmesinin Nedenleri Nelerdir? 

Diş eti çekilmesi periodontoloji uzmanı hekimler tarafından teşhis edilir ve tedavi uygulanır. Diş eti çekilmesinin en temelde iki nedeni olabilir. Bu nedenlerden bir tanesi genetik faktörlerdir, diğer bir nedeni ise çevresel faktörlerdir. Diş eti çekilmesinin diğer nedenleri aşağıdaki gibidir;

·       Sert kıllı diş fırçası ile sert şekilde dişleri fırçalamak,

·       Dişleri diş etlerinin tersi yönünde ve sert fırçalamak,

·       Dişlerdeki çarpıklıklar,

·       Diş taşları ve diş plakları,

·       İleri derecede şeker hastalığı,

·       Diş etlerini sağlıklı gelişimini etkileyen sigara ve alkol kullanımı,

·       Hatalı diş kaplamaları tedavileri,

·       Genetik faktörler,

·       Diş sıkma ve diş gıcırdatma,

·       Tedavi edilmemiş diş eti iltihabı

·       Sağlıksız, çeşitsiz ve dengesiz beslenme alışkanlıkları, 

·       Başka hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar örneğin, kalp, tansiyon ve doğum kontrol ilaçları

·       Hamilelik ve menopoz döneminde meydana gelen hormonal değişiklikler. 

Diş eti Çekilmesinin Belirtileri Nelerdir?

Diş eti hastalıklarının nedenleri, hastalığın ilerlemesini ve devamında gelebilecek sorunları da etkilemektedir. Bu yüzden de diş eti çekilmesi belirtilerini dikkatli gözlemlemek ve vakit kaybetmeden tedavi edilmesi gerekmektedir. Diş eti çekilmesinin belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir. 

·       İlk ve önemli belirtisi diş hassasiyet belirtisidir.

·       Diş eti çekilmesi olan hastalarda diş boyu uzar ve dişte sallanma meydana gelebilir. 

·       Sert fırçalama sonucunda ya da elma gibi sert besinler tüketirken kanamalar meydana gelebilir.

·       Dişler arasında boşluklar oluşabilir.

·       Sıcak ya da soğuk hassasiyeti olur ve diş eti çekilmesi bulunan hastalarda bu hassasiyet nefes alırken bile hissedilir.

·       Diş etinde morarma ve kızarma söz konusu olabilir. 

·       Diş etlerinde şişme ve kabarıklık olabilir.

Diş Eti Çekilmesi Tedavi Edilir mi?

Diş eti çekilmesi, diş etinin, diş köküne doğru geri çekilmesi ve diş köklerinin ortaya çıkması olarak anlatılabilir.  Diş eti çekilmesi, tek dişte görülebileceği gibi birden fazla diş etinde de görülebilir. Diş eti çekilmesi her yaş grubundan insanın karşılaşabileceği ağız ve diş sağlığı problemleridir.

Diş eti çekilmesi genetik ve çevresel faktörlere bağlı olabilir.  diş eti çekilmesi hastalığının tedavisinde kullanılacak yöntemler bulunmaktadır. Diş eti çekilmesi problemini çözümlemek için öncelikte diş eti çekilmesine neden olan problemleri teşhis etmek gerekir. Diş eti tedavisine başlamadan önce, diş eti çekilmesine neden olan problemini teşhis etmek ve tedavi etmek gerekir ve sonrasında diş eti çekilmesi tedavisine geçilir. Diş eti tedavisi, doğru macun seçimi ve diş eti yapısına uygun diş fırçası ile yapılabilir.

diş eti çekilmesi

Diş Eti Çekilmesi Ağrı Yapar Mı?

Diş etinde oluşan çekilmeler, günlük ağız bakımına, yetersiz- düzensiz beslenmeye ve bazı hastalıklara bağlı olabilir. Hastalarda görülen en sık diş eti çekilmesi türü iltihaplanmaya bağlı olarak meydana gelir. Bu en sık görülen diş eti çekilmesi türü, yemek yenilen esnada ve konuşma anında  ağrıya neden olabilir. 

Diş eti çekilmesinin ağrı durumu, hastaların ağrı eşiği ve acı eşiğine göre değişeceği gibi, alınan önlemlere göre değişim göstermektedir. Diş çekilmesinde meydana gelen ağrılar günlük ağız bakımının yapılışına göre; uygun diş fırçalama yöntemi ile, uygun diş fırçası ile, ve uygun diş macunu kullanımı ile azaltılabilir. Günlük diş eti bakım düzeninin yanı sıra, ağrı hissini azaltan, ağrı kesici ve mikrop kırıcı ağız bakım suyu ile gargara yapmak diş hekimleri tarafından önerilebilir. 

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Önlenir?

Diş eti çekilmesini önlemenin en basit ve önemli yolu, düzenli ve  günlük olarak, ağız ve diş bakımı gerçekleştirmektir. Her gün diş ipi kullanmak, ağız bakım gargaraları kullanmak, uygun kıllı diş fırçası kullanmak ve  yılda en iki kez diş hekimine görünmek diş eti çekilmesini önleyebilen yollardır. Diğer diş eti çekilmesini önleyen yollar ise aşağıdaki gibidir; 

·       Sağlıklı, dengeli ve çeşitli beslenmek ve çeşitli besinlerden, çeşitli vitaminler almak diş eti çekilmesini engeller.

·       Tütün ve alkol ürünlerini kullanıyorsanız ve bu ürünlerin kullanımını bırakmamanız diş eti hastalıklarını tetikleyebilir. Alkol ve tütün ürünleri kullanımına dikkat etmelisiniz. 

·       Düzenli olarak ağız içinde oluşan değişiklikleri takip ederek ve bu değişiklikler hakkında hekime danışmanız diş eti çekilmelerini önleyen diğer yöntemlerdir. 

Diş Eti Çekilmesi için Hangi Doktora Gidilmelidir?

Diş hekimliğinin bir çok  farklı dalları vardır. Örneğin, ortodonti, pedodonti gibi dallardır.  Diş eti hastalıklarına ve diş eti çekilmesi problemlerine bakan dal ise periodontolojidir. Periodontoloji alanında uzman olan hekimler, dişleri saran yumuşak ve sert dokuların tedavisinde görev alırlar ve bu yumuşak ve sert dokuda meydana gelen sorunların çözülmesi için hizmet veren hekimlerdir. Eğer diş eti çekilmesi probleminiz varsa periodontoloji alanında uzman bir diş hekimine gidilmelidir. 

Benzer Yazılar

0 Yorum
Bir İçerik Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir