➤ Diş Minesi Aşınması Sebepleri ve Tedavisi

Diş Minesi Aşınması Sebepleri ve Tedavisi

Ağustos 04, 2021
diş minesi aşınması ve tadavisi
İçindekiler

Diş Minesi Aşınması Nedir?

Diş minesinde aşınma, esas olarak diş yüzeyindeki aşınmadır. Diş minesi, dişin en sert (vücuttaki en sert bölgedir)  bölgesidir ve en kuvvetli diş yüzeyidir. Diş minesi aşınması hastalarda, dişlerde kamaşma, sıcak-soğuk, ekşi- tatlı gıdalara karşı dişlerde meydana gelen hassasiyet belirtileriyle fark edilebilir.

Ayrıca, diş etlerinde çekilmelerinin de görülmesi mümkündür. Diş minesinin aşınması durumunda, dişler olduğundan daha sarı renkte gözükür ve diş minesi aşındığında dişin dentin tabakası ortaya çıkar. Vücutta diğer kemikler gibi diş minesinde hücreler bulunmadığından, tekrar diş minesinin oluşması mümkün değildir. Bu yüzden de diş minesindeki aşınmaya engel olmak gereklidir. Diş minesi aşınması genellikle, diş oyuklarında, dişin diş yüzeylerinde ve kesici diş kenarlarında meydana gelen bir aşınma durumudur. Diş minesi aşınması hemen meydana gelmez, diş minesinin aşınması için belirli bir süreç gerekir.

Diş Minesinin Aşınma Sebepleri Nelerdir?

Diş minesi aşınmasının beslenme ve diş temizleme yöntemleri ile doğrudan ilişkisi vardır. İlginç nokta şudur ki, diş minesi aşınması düzenli ağız bakımı yapan insanlarda daha çok meydana gelir. Bunun nedeni ise yanlış ağız bakım yöntemlerinin seçilmesidir. Tüketilen besin türlerinden, yanlış uygulanan ağız bakım yöntemlerinden dolayı diş minesi aşınmaları meydana gelebilir. Diş minesi aşınmaları aşağıdaki gibidir, 

gibi durumlar diş minesini aşınmasına sebep olur. Yukarıdaki sebeplere dikkat ettiğimiz takdir de diş minesi aşınmasını da engellemiş oluruz.

diş minesi tedavisi

Diş Yüzeyi Aşınmasının Tedavisi Nasıl olur?

Diş minesi aşınması, ağız sağlığı açısından önemlidir. Yiyeceklere ve sıcaklık düzeylerine karşı dişlerinizde hassasiyet varsa, bu hassasiyetin giderilmesi önemlidir. Bunun için de bazı yöntemler vardır. Bu yöntemler diş minesi aşınmasını onarabilir. Yöntemler;

  • Florürlü jel ya da lazer uygulaması,
  • Diş minesi aşınması başlangıç durumundaysa florürlü gargara kullanmak,
  • Orta-yumuşak kıllı diş fırçası kullanmak,
  • Florür açısından zengin besinler tüketmek,
  • Eğer aşınma ciddi boyuttaysa beyaz dolgu ya da yaprak lamine uygulaması,

gibi yöntemler diş minesi aşınmasını tedavi edebilecek yöntemlerdir. Ancak öncelikle bir diş hekimiyle görüşülmeli ve doğru aşınma durumu tespit edilmeli, ardından uygun tedavi yöntemi belirlenmelidir.

Benzer Yazılar

0 Yorum
Bir İçerik Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir