➤ Diş Teli Tedavisi ve Diş Teli Tedavisi Aşamaları

Diş Teli Tedavisi ve Diş Teli Tedavisi Aşamaları

Temmuz 26, 2021
Diş teli tedavisi
İçindekiler

Diş teli tedavisi aşamaları, diş dizilimlerinin çene ve dudaklarla uyumlu olması,çene kemiğinin ağız ve diş sağlığını bozan biçimde olması ya da daha başka sağlık problemlerine neden olabilecek şekilde dizilmesinden dolayı meydana gelen  problemleri düzeltmek amacıyla kullanılan bir tedavi yöntemidir. Diş teli tedavi sürecinde, diş yüzeylerine ya da diş yüzeyleri haricinde kullanılan aparatlarla diş dizilimleri belirli bir hizaya getirilir ya da çene kemiği olması gereken duruma getirilir.  Klasik diş teli tedavisinde yani ortodonti tedavisinde,  kare biçiminde diş boyutlarına uygun küçük braketler ve bu braketlere uygun, braketlere takılan, ark denilen teller kullanılır. Bu braket ve tel yardımıyla çarpık olan dişler, zamanla belirli bir düzene getirilir. Diş teli tedavisinde farklı diş ve ağız problemlerine göre değişik aparatlar kullanılabilir. 

Diş Teli Çeşitleri Nelerdir?

Diş teli tedavisinde ağız ve diş problemlerine göre ya da hastanın sosyal yaşamına uygun farklı diş teli çeşitleri bulunur. Bu diş teli çeşitleri, diş hekimi tarafından hastalığın durumu ve hastanın sosyal yaşamı göz önünde bulundurularak seçilir. Genel olarak, 3 farklı diş teli türünden bahsetmek mümkündür. Bu diş teli çeşitleri aşağıdaki gibidir.

Diş teli çeşitleri,

  • Şeffaf Diş Teli; Bu diş teli çeşidi, braketlerin diş rengi ile aynı olduğu, porselen ya da şeffaf biçimde kullanılan tellerdir. Şeffaf diş telleri diğer diş telleri çeşitlerine göre daha estetik kabul edilir. Ancak diğer diş telleri çeşitlerine özellikle de metal braketlere göre daha dayanıksız olduğundan, braketlerin bakımı da daha özenli olması gerekir. 
  • Metal Diş Teli; En dayanıklı diş teli türüdür. Bu nedenle de, diş hekimleri tarafından en çok tercih edilen türdür. Estetik açıdan bakıldığında, şeffaf diş teli kadar estetik değildir. 
  • Görünmez- Lingual Diş Teli; Bu diş teli çeşidi “görünmez” olarak isimlendirilir. Bu diş teli türü, diş ön yüzeylerine değil, dişin arka yüzeylerine braketlerin yapıştırılmasıyla uygulanır. Özellikle, göstermediğiniz sürece bu diş teli çeşidi, diğer insanlar tarafından fark edilmez. Estetik kaygısı olan hastaların en sık tercih ettiği diş teli türüdür. 
şeffaf plak

Damaklık Nedir ve Damaklık Hangi Durumlarda Kullanılır?  

Damaklık, ortodonti tedavisini destekleyen apareyler olarak adlandırılır. Damaklık tedavisinde kullanılan damaklıklar, sabit ya da çıkarılabilen apareyler olarak bilinir. Bu damaklık apareyleri damağın genişletilmesini destekler ve dişlerin düzgün dizilmesine de destekler. Damaklıklar, üst çeneye yerleştirilir ve kullanım süreleri hekim tarafından planlanır. Sabit ve çıkarılabilir damaklıklar aşağıdaki ağız ve diş hastalıkları durumlarında kullanılır;

  • İleri ya da geri çene konumları,
  • Asimetrik yüz modellerinde,
  • Dişlerin üst üste gelmesi halinde,
  • Çapraşık dişleri yeniden konumlandırma ihtiyaçları gibi durumlarda, damaklık tedavisi uygulanır. 

Şeffaf Plak Nedir?

Şeffaf plak tedavisi, diş teli kullanmadan uygulanan ortodonti tedavi yöntemidir. Bu tedavi yönteminde tel yerine hastaların diş üzerine takabileceği şeffaf neredeyse hiç görünmeyen plaklar kullanılır.  Aslında,  “Invisalign” , ortodonti alanında şeffaf plak ile tedavi yöntemini geliştiren firmadır. Rakipsiz bir firma olduğu için şeffaf plak tedavisi “Invisalign” adıyla bilinmektedir. Invisalign- şeffaf plak tedavisi, dijitali ve teknolojiyi içinde barındıran ortodonti tedavisidir. Bu yöntemin son zamanlarda tercih edilmesinin en büyük sebebi estetik kaygılardır. Diş telleri bir noktada diğer insanlar tarafından fark edildiği için ya da göze çarptığı için ortodonti tedavisi gören hastalar rahatsızlık duyabilir. Ancak, Invisalign tedavisi yönteminde estetik açıdan kötü bir görüntü olmadığından, şeffaf plakların varlığı belli olmadığından rahatlıkla kullanılabilir ve hastalar tarafından sıkça tercih edilmektedir. 

Invisalign Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Invisalign tedavisinin başarısı klinik olarak kanıtlanmıştır. Bu yüzden son zamanlarda sıkça ve gönül rahatlığıyla kullanılabilmektedir. Invisalign- şeffaf plak tedavisinin, aşağıdaki durumlarda uygulanması tercih edilir;

  • Derin Kapanış; şeffaf plak tedavisi, çenede bulunan kapanış bozukluklarının neden olduğu gibi diş eti sorunlarında ya da diş etlerinde görülen tahriş olma durumlarında, çene kapanış biçiminin alt dişlerde aşınmaya neden olması durumunda tercih edilebilir.
  • Alt Dişlerin daha önce olması durumu (Underbite); alt çenedeki dişlerin, üst çenedeki dişlerden daha önde olma durumlarında bu tedavi yöntemi tercih edilebilir. Çünkü çenenin bu hali ön dişlerin ve azı dişlerin işlevini engeller ve bunun sonucunda çene ağrıları olabilir.
  • Açık Kapanış (open bite); çenenin bu durumu hatalı konuşmaya ya da çiğneme eylemi gerçekleşirken ağrıya neden olabilir. 
  • Aralıklı Diş; dişlerin arasında bulunan boşlukların tedavi edilmesinde şeffaf plak tedavisi kullanılabilir.

gibi durumlar, Invisalign- şeffaf plak tedavisinin uygulandığı durumlardan bir kaçıdır. Bu gibi sorunlardan mustaripseniz, sizin için en uygun tedavi yöntemini belirlenmesi için diş hekiminize  danışabilirsiniz. 

Invisalign Şeffaf Plak Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Ortodonti tedavisinin teknolojik ve dijital hali olan Invisalign- şeffaf plak tedavisi sıkça uygulanan tedaviler arasında yerini almaya başladı. Her tedavinin uygulama biçimi farklı olduğu gibi, Invisalign tedavisinin de uygulama biçimi değişiklik gösterir. Invisalign- şeffaf plak tedavisi aşağıdaki gibi uygulanır;

  1. Hastanın ağız içinin üç boyutlu görüntüsü alınır. Bunun için temelde iki yöntem vardır;
  2. Ağız içi tarayıcılar yardımıyla, ağız içi görüntüsü alınabilir.
  3. Silikon bazlı ölçü maddesiyle hastanın diş boyutlarının ölçüsü alınır. 
  4. Elde edilen görüntü, hizalayıcıları ortaya çıkarak sistem ile bağlantılı olan yazılıma yüklenir.
  5. Bu yazılım yardımıyla, şeffaf plak üzerinde küçük hareketlerle dişler belirginleştirilir.
  6. Hazırlanan, ağız ile uyumlı şeffaf plaklar, hastaya verilmektedir ve hasta doktorun tavsiye ettiği  şekilde şeffaf plakları kullanması gerekir. 

Invisalign -Şeffaf Plaklar Nasıl Kullanılır?

Invisalig- şeffaf plak uygulaması, şeffaf plaklarında yapımında kullanılan teknolojinin yanında iyi sonuç alabilmek için hastanın da doktorun tavsiye ettiği uygulamayı kusursuz yerine getirilmesi gerekir.

  • Dişlerin dizilim durumu ve çenenin kapanma durumuna göre hastalara farklı sayılarda plaklar hazırlanır. Hafif diş bozukluğu olan hastalar için 5 ila 10 arsında plak hazırlanırken, daha ciddi problemleri olan hastalar için 60-70 plak, belki daha fazla sayıda plağa ihtiyaç duyulabilir.
  • Şeffaf plakların 20 saat takılması gerekir, hatta diş hekimleri sadece yemek yerken çıkarılması gerektiğini belirtir. 
  • Bu plaklar, 15 günde bir değiştirilmelidir. 
  • Her sabah, plakları ılık su altında diş fırçası ile temizlenmelidir.
  • Diş hekimi, tedavi planı oluşturduğunda, randevu günlerini hastaya söyler ve  hastanın, planlanan randevulara düzenli bir şekilde gitmesi önemlidir. 

Invisalign Şeffaf Plak Tedavisinin ve Ortodonti Tedavisinin Fiyatı Nedir?

Birçok diş ve sağlık sigortası planı artık Invisalign tedavisini ve ortodonti tedavisini karşılıyor. Ancak sigorta şirketlerinin karşıladıkları tıbbi yardım poliçeleri değişiklik gösterebiliyor. Bunun için sağlık sigortanızı sağlayan firma ile iletişime geçmeniz gerekmektedir. Şeffaf plak tedavisinin ve ortodonti tedavisini fiyatı sadece sigorta firmalarına göre değil aynı zamanda, şeffaf plakları üreten firmaya ve tellerin kalitesine göre farklılık gösterecektir. Şeffaf plak tedavisi ve ortodonti tedavisi fiyatı aşağıdaki noktalara göre şekillenmektedir

  • Vakanın durumu
  • Tedavinin ne kadar süreceği 
  • Şeffaf plakları üreten firma 

Şeffaf plak tedavisinin  ve ortodonti tedavisinin tam maliyetini öğrenmek için deneyimli ve bu konuda uzman diş hekimine danışmanız gerekir.

Benzer Yazılar

1 Yorum
  1. 50 % Discount on SV77 Clothes

    SV77 is having a massive sale, and you don’t want to miss out on this incredible opportunity to elevate your wardrobe with
    unique and collectable designer items.

    https://shor.by/fashioncelebritytrends

    – Click the link to redeem
    your instant discount.
    – Tag us in your photos wearing your SV77 finds and use the hashtag #SV77style for a chance to
    be featured on our page.
    – Share this post with your friends and followers so they
    can take advantage of this incredible offer too.
    – We can’t wait to see you rocking your SV77 style!

    Yeezy Gap Snake Bag https://shor.by/fashioncelebritytrends

    For a limited time only, you can enjoy a whopping 50% discount on all items
    in our store. This is the perfect chance to snag those coveted pieces
    you’ve been eyeing, or to discover new hidden gems that will make you stand out from the crowd.
    Michael Borremans Balenciaga

    Our curated collection features a wide range of styles, from bold and statement-making to classic and timeless.

    So whether you’re looking for a show-stopping outfit for a special occasion or some everyday essentials to add a touch
    of luxury to your look, you’re sure to find something you love at SV77.

    Don’t miss out on this amazing sale! Visit our
    website or store today and start shopping.

    https://shor.by/fashioncelebritytrends

    More Posts

    How to spot fake balenciaga https://shor.by/fashioncelebritytrends
    What are the best Spring Perfumes for women to wear? https://www.facebook.com/fashioncelebritytrends
    How to operate 2 clothing brands at the same time https://www.instagram.com/fashioncelebritytrends
    D’un point de vue hygiénique, peut-on laver ses sous-vêtements et ses chaussettes en même temps dans la même
    machine à laver ? https://www.facebook.com/DenhamPub

    Top Discounts

    womens balenciaga slides https://www.instagram.com/1daydiscountcom
    balenciaga it bag https://twitter.com/DenhamPub
    outfit balenciaga http://akinoaiweb.s151.xrea.com/freo/freo/index.php/view/462
    balenciaga red sunglasses https://www.instagram.com/p/CyryMVHsk_b/
    gold balenciaga hourglass bag https://facebook.com/DenhamPub/posts/pfbid02Mi7qiuRbQLnChVVzc6aoqmfoFEgAaEP5Eo8no22yRcaU3F3UJBLhAs9zFFk7tXJLl
    balenciaga bazar https://www.instagram.com/p/CyqnyqRsx3h/
    balenciaga women’s sunglasses https://facebook.com/fashioncelebritytrends/posts/pfbid0u1r5hgYhuhyHQYJynLqjwerAKvyXJmdqR92m3AamWwR8sxYshFiqiuq8geNBwDFCl

    Yanıtla
Bir İçerik Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir