➤ Dişlere Bonding Uygulaması Ne Zaman Yapılır?

Dişlere Bonding Uygulaması Ne Zaman Yapılır?

Nisan 20, 2022
Bonding Uygulaması Ne Zaman Yapılır
İçindekiler

Diş yapıştırma, diş renginde bir reçine malzemenin uygulandığı ve özel bir ışıkla sertleştirildiği, sonuçta kişinin gülüşünü düzeltip eski haline getirmek veya iyileştirmek için malzemeyi dişe yapıştırma prosedürdür. Bonding uygulaması nedir? ve nasıl uygulanır? yazımıza göz atabilirsiniz.

Diş Bonding Neden Yapılır?

Diş yapıştırma dikkate alınabilecek bir seçenektir:

  • Çürük dişleri düzeltmek için (boşlukları doldurmak için kompozit reçineler kullanılır)
  • Yontulmuş veya çatlamış dişleri onarmak için
  • Renksiz dişlerin pigmentasyonunu sağlamak için
  • Dişler arasındaki boşlukları kapatmak için
  • Dişleri daha uzun göstermek için
  • Diş şeklini değiştirmek için
  • Amalgam dolgulara kozmetik bir alternatif olarak
  • Diş etleri çekildiğinde açığa çıkan diş kökünün bir kısmını korumak için

Bonding İşleminin Prosedürü

  • Hazırlık: Diş yapıştırma için küçük bir ön hazırlık gerekmektedir. Çürük bir dişi doldurmak için yapıştırma kullanılmadıkça, şeklini değiştirmek için dişin delinmesi gerekmedikçe veya çip sinire yakın değilse genellikle anestezi gerekmemektedir. Diş hekimi, dişin rengine çok yakın bir kompozit reçine rengi seçmek için bir renk kılavuzu kullanacaktır.
  • Bağlama süreci:  Diş hekimi dişin yüzeyini pürüzlendirerek yumuşatıcı bir sıvı uygulayacaktır. Bu işlemler, yapıştırma materyalinin dişe yapışmasına yardımcı olmaktadır. Diş renginde, macuna benzeyen reçine uygulanıp kalıplanır ve istenen şekilde olur. Malzeme parlak (genellikle mavi) bir ışık ya da lazerle sertleştirilir. Materyal sertleştikten sonra diş hekimi materyali daha da düzeltip şekillendirdikten sonra diş yüzeyinin geri kalanının parlaklığına uyacak şekilde cilalayacaktır.
  • Tamamlanma süreci: Diş yapıştırmanın tamamlanması diş başına yaklaşık 30 ila 60 dakika sürmektedir.

Diş yapıştırmanın bazı sınırlandırma süreçleri nedeniyle, bazı diş hekimleri bunu küçük estetik değişiklikler, estetik problemlerin kısa süreli düzeltilmesi ve ısırma eyleminin çok düşük olduğu bölgelerdeki dişleri (örneğin ön dişler) düzeltmek için en uygun tedavi yöntemi olarak görmektedir. Hastaların diş hekimiyle en iyi sonuç verecek estetik prosedür hakkında konuşması gerekmektedir.

Bonding Tedavisinin Avantajları ve Dezavantajları

  • Avantajları : Diş yapıştırma prosedürü, estetik diş hekimliği prosedürlerinin en kolay ve en ucuz işlemlerinden biridir. Laboratuvarda üretilmesi gereken kişiye özel diş plakları ve kuronların aksine bir diğer avantajı,en az miktarda diş minesinin çıkarılması işlemidir. Ayrıca, bir boşluğu doldurmak için diş yapıştırma yapılmadığı sürece, genellikle anestezi gerekmez.
  • Dezavantajları : Dental bonding, kuronlar kadar lekelere karşı dirençli değildir. Yapıştırma malzemeleri kronlar, kaplamalar veya dolgular kadar uzun süre dayanmaz ve malzemesi güçlü değildir. Ayrıca, yapıştırma malzemelerinin bir diğer dezavantajı da dişte ufalanıp kırılmasıdır. 

Diş yapıştırmanın bazı sınırlamaları nedeniyle, bazı diş hekimleri bunu küçük estetik değişiklikler, kozmetik problemlerin kısa süreli düzeltilmesi ve ısırma basıncının çok düşük olduğu bölgelerdeki dişleri (örneğin ön dişler) düzeltmek için en uygun tedavi olarak görmektedir. Kişilerin diş hekimleriyle tedavi için uygun bir aday olup olmadıklarını belirlemek için konuşmaları gerekmektedir.

Bonded Diş Bakımı

Yapıştırıcı malzeme kırılabileceğinden hastaların, tırnak yeme, kraker, buz veya diğer sert yiyecekleri çiğneme veya bir şeyleri açmak için dişleri kullanma gibi alışkanlıklardan kaçınmak gerekmektedir. Yapıştırılmış bir dişte keskin kenarlar fark edilirse veya bir şey ısırıldığında dişte tuhaf bir his varsa hemen diş hekimiyle görüşmek gerekmektedir. Hastanın bu alışkanlıkları yoksa günlük ağız bakım rutinlerini uygulaması yeterli olacaktır.

  • Dişlerin günde en az iki kez fırçalanması.
  • Günde en az bir kez diş ipi kullanılması.
  • Günde bir veya iki kez antiseptik bir gargara ile kullanılması.
  • 6 ayda bir diş hekimine kontrole gidilmesi.

Bonding Tedavisi Uygulanmış Dişlerin Ömrü Ne Kadar Olur?

Dişler için yapıştırma malzemelerinin ömrü, ne kadar yapıştırma yapıldığına ve ağız bakım alışkanlıklarına göre değişiklik göstermektedir. Yapıştırılmış dişler, doğal dişlerle aynı güce sahip olmayıp, kişinin bazı alışkanlıklarına göre ömrünü kısaltabilir. Örneğin, kişi sert bir şekilde ısırma eylemi yapıyorsa, dişlerdeki yapıştırma malzemesi kırılabilir. Ayrıca, kahve, kırmızı şarap, çay, kola gibi  koyu renkli içecek veya sigara içmek, yapıştırma malzemesini daha çabuk lekeler ve daha kısa bir sürede işlemin tekrarlanması/ yapıştırma malzemelerinin değiştirilmesi gerekmektedir. Bonding işleminin tekrarlanması veya yapıştırılma malzemesinin değiştirilmesi yaklaşık olarak 3 ila 10 yıl arasında değişmektedir.

Diş Yapıştırma Maliyeti

Diş yapıştırma maliyeti yaşanılan yere bağlı olarak değişebilir. Genel olarak, diş başına 500 ila 1000 lira arasında değişebilir. Bonding maliyetinin tamamen veya kısmen karşılanıp karşılanamayacağını öğrenmek için sigortası şirketinize danışın.

Benzer Yazılar

0 Yorum
Bir İçerik Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir