➤ İmplant Tedavisi Sonrası Ağız Bakımı Nasıl Olmalı?

İmplant Tedavisi Sonrası Ağız Bakımı Nasıl Olmalı?

Haziran 27, 2022
İçindekiler

Implant tedavisi oldukça önemli bir tedavidir. Bu tedavi yöntemi hem ağız ve diş sağlığı açısından hem de estetik açıdan sıkça tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Implant tedavisinin uzun ömür kullanımı için ağız bakımı oldukça önemlidir. Bu yazıda implant tedavisi sırasında ve sonrasında yapılması gereken ağız bakımlarını derledik. Sağlıklı okumalar!

İmplant ve Ağız Bakımı

İmplant tedavisi sürecinden sonra ilk 48 saat ağız bakımı oldukça önemli kabul edilir. Ağız içinde çene yüzeyinde baskıyaneden olabilecek durumlardan kaçınılması diş hekimleri tarafından önerilir.  İmplant tedavisinin ardından 1 gün boyunca ağzın çalkalanmaması ve gargara yapılmaması önerilir. Ağız içinde biriken tükürüğü mümkün olduğunca dışarı atılmaması gerekir.  Emerek yapılan tükürme davranışı ağız içince bir basınca neden olabilir ve bu basın oldukça zararlı kabul edilir.  Yine ağız içinde basınca neden olacak oflama ya da üfleme davranışları da zararlı olarak görülür ve önerilmez. İmplant tedavisinde ağız ve diş bakımı aşağıdaki önerilere dikkat edilerek yapılmalıdır. 

İmplant tedavisinin ilk günlerinde ağız temizliği sırasında diş fırçalama sırasında ve diş ipi kullanımı sırasında oldukça dikkatli olunması önerilen ilk kriterdir. Mümkün olduğunca yavaş hareketlerle dişler fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır. Ayrıca implant tedavisi uygulanan bölgeler nemlendirilmiş pamuk bez ya da gazlı bez yardımıyla temizlenmesi de önerilir.  

İmplant Sonrası Bakım Nasıl Olmalı?

İmplant tedavisi sonrasında ağız bakımı her gün yapılan ağız bakımına istinaden farklı olabilir. İmplant tedavisi sonrasında aşağıdaki ağız bakım ipuçlarına dikkat ederek implant tedavisinin daha uzun ömürlü olmasına destek olur. İmplant tedavisi sonrasında ağız bakımı aşağıdaki gibi yapılabilir; 

1. İmplant uygulanan bölgeye yerleştirilen tamponlar bir saat süre boyunca gevşemeyecek şekilde  ısırılmalıdır. Bir saatin sonunda kanama durması halinde bu tamponlar atılabilir.  Kanama devam ediyorsa, yeni temiz bir tampon yerleştirilerek yarım saat kadar daha ısırılır. Eğer kanama hala devam ediyorsa tampon uygulaması kanama durana kadar devam ettirilmelidir.. Kanama daha uzun sürerse devam ederse diş hekimine danışılmalıdır.  

2. İmplant tedavisi sonrasında ilk 2 saat hiçbir şeyin yenilip içilmesi önerilmez. İlk 48 saat ila 72 saat içerisinde sıcak ve soğuk besinlerden uzun durulması önerilir. Yumuşak ve oda sıcaklığındaki gıdaların tüketilmesi önerilir.   Asitli meyve suları, alkollü içecekler ve baharatlı besinlerden kesinlikle uzak durulması önerilir.

3.  İmplant tedavisi süresince tam iyileşme görülene kadar sigara tüketimi yapılmamalıdır. Mümkün olduğunda sigaradan uzak durulması önerilir.  Bunun nedeni ise sigara, yara bölgesini irrite eder ve iyileşmeyi geciktirip başka risklere neden olabilir. Aşırı sigara içen hastalar için yara bölgesinde dikişlerin kapanması oldukça zaman alabilir.

4. Oral cerrahi tedavisinden sonra  yüzde ödemler meydana gelebilir. Bu durum olağan kabul edilen durumdur. Operasyon alanının üzerine aralıklı olarak buz kompresi yapılması önerilir. İmplant tedavisinde ilk 72 saatin sonunda ödem yani şişlik azalır.

5. İmplant tedavisi uygulanmayan bölgeler normal fırçalama yöntemiyle uygulanabilir.  Operasyon uygulananbölgesindeki dişleri ise dikişlere ve dişetine dokunmadan fırçalaması önerilir. Yaklaşık olarak ameliyattan iki gün sonra diş hekiminin tavsiye ettiği gargara ile günde iki defa sabah ve akşam dişler fırçaladıktan sonra gargara yapılması önerilir.

İmplant Ameliyatı Bakım Önerileri 

Her bir implantı üzerine bir implant üstü protez adı verilen protez takılır. Bu protez tek bir diş kuronu veya köprü protezi olabileceği gibi implant üstü sabit veya takıp çıkartılan bir protez de olabilir. İmplant çevresinde biriken yemek artıkları aynı dişeti hastalığındaki gibi “implantitis” olarak tanımlanan implant hastalğına neden olabilir. Bu nedenle de implant ile diş etinin birleştiği kısmın, implant ile çevre dişlerin arasındaki boşlukların titizlikle temizlenmesi önerilir. Bu nedenlenormal diş fırçasına ek olarak diş ipi ve arayüz fırçalarının kullanılması önerilir. Diş hekimi, bu fırçaların nasıl kullanılması gerektiğine dair bilgiler hastaya verilir.  

İmplant Tedavisinde Nasıl Bir Yol İzlenir?

Her diş tedavisinde olduğu gibi implant tedavisinde de belirli bir zaman diliminde tedavi uygulanır. İmplant tedavi olmak için aşamalar aşağıdaki gibidir;

1-    Muayene; Hastanın genel ağız durumu, çene kemiğinin implant tedavisine uygun olup olmaması durumu gibi durumların analizi için görüşülen ilk aşama olarak tanımlayabiliriz. Bu aşamada, diş protezi ve dişin rengi seçilir.

2-    Operasyon; İmplant vidasının çeneye yerleştirilmesi için lokal anestezi ile uyuşturma yöntemi tercih edilir. Operasyon süresi, implant diş eklenecek eksik diş sayısına göre farklılık gösterebilir. Ancak, bu süreci genellememiz gerekirse, bu süreç 30-90 dakikadır. 

3-    İyileşme Süreci; İmplant diş çene kemiğine oturtulduktan sonra, yerleştirilen maddenin, kemik ile kaynaşmasının beklenmesi gerekmektedir. Bu kaynaşma süreç, 3-6 ay arasında çene kemiğinin yapısına göre ve implantın çene kemiğiyle olan kaynaşması durumuna göre değişiklik gösterebilir. Bu sürede, hastalar implant tedavisi uygulanan bölgeye çok fazla baskı uygulamadan, günlük beslenme rutinlerine devam edebilirler.

4-    İmplant Dişin Üst Yapının Yerleştirilmesi; İki ayrı bölümden oluşan implant diş tedavisinin ilk bölümü çene kemiğine yerleştirilirken, üst bölüm olarak adlandırılan ikinci yapı ise çene kemiğine uygulanan vidanın içine yerleştirilir. 

5-    İmplant Protezinin Yerleştirilmesi; Son adım olan, protezin yerleştirme adımı, takılan üst yapıya ve diğer dişlerle olan uyumuna göre hazırlanan protez yerleştirilerek tamamlanır. 

İmplant tedavisi, uygulanacak yöntemlere, uygulanacak diş sayısına, kullanılacak malzeme türüne ve ağız içinde bulunan problemlere göre farklılık göstermektedir. İmplant tedavisi hakkında bilgi ve tedavi almak için İstanbul Şişli’deki İsdentbul Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği’mize bekleriz.

Benzer Yazılar

1 Yorum
Bir İçerik Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir