➤ Protez Diş Nedir? Türleri, Avantajları & Yan Etkileri

Protez Diş Nedir? Türleri, Avantajları & Yan Etkileri

Temmuz 15, 2021
protez diş nedir
İçindekiler

Özgüvenli için bir diş estetiği, dişlerin sıralanışı ve ağız içinde tam diş sayısının olması, yani ağız içinde eksiksiz dişlerin olması önemlidir. Gülüşü, estetik ve sağlıklı hale getirmek için birçok tedavi yöntemi vardır. Biz bu yöntemlerden protez diş tedavisi hakkındaki bilgileri sizin için derledik. Sağlıklı okumalar dileriz!

Protez Diş Nedir?

Diş protezi, bazı nedenlere bağlı diş kayıtlarında, kayıp dişlerin yerine konulan, kişiye özel olarak üretilen protezlerdir. Protez dişler hastanın ihtiyaçları doğrultusunda üretilen, hareketli ve hareketsiz diş protezleri olarak iki temel farklı türde bulunur. Diş protezi kaybedilen tek diş yerine birden fazla dişin olmaması durumlarında da kullanılır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, hastanın sağlıklı dişlerine zarar vermemektir. Protez diş, diğer diş rengine ve diş eti rengine göre üretilir.

Protez dişler, tam protez ve kısmi protez olmak üzere iki temel türde gelir. Tam protez dişler, bir kişinin tüm dişlerini yerine koymak için kullanılırken, kısmi protez dişler sadece eksik olan dişleri yerine getirmek için kullanılır. Takma diş genellikle ağız içinde uygun bir şekilde oturması için tasarlanır ve diş etleriyle uyumlu malzemelerden yapılır. Böylece, protez diş daha doğal ve estetik görülür. Diş protezi tedavisi uygulamasında en temel ama, kayıp çiğneme fonksiyonlarının hastaya yeniden kazandırılmasıdır. Hastaya kazandırılan çiğneme fonksiyonu, hastanın sosyal yaşamını da olumlu olarak etkileyecektir.

protez diş tedavisi nedir

Protez Diş Çeşitleri Nelerdir?

Diş protezleri, çürük diş tedavilerinde, dişin kırılmasında ve diş kayıpları tedavisinde kullanılmaktadır.

Temelde iki çeşitten oluşur. Bu çeşitler;

  • Hareketli diş protezleri
  • Sabit diş Protezleri
  • Hareketli Diş Protezi; eksik dişlerin tedavisinde kullanılan türdür. Damaklık, aparey olarak da tanımlanmaktadır. Temelde 4 farklı çeşidi bulunur.
  • Total Protez; Hastanın ağzında hiç diş bulunmadığı durumlarda tercih edilen protez dişlerdir.
  • Parsiyel protez; Halk arasında kancalı protez diş olarak da bilir. Dişlerin bir kısmının olmaması durumlarında tercih edilir.
  • İmmediat Protez; geçici protez diş olarak bilinir. Dişlerin çekilmesi sonrasında oluşan estetik olmayan görüntüyü estetik hale getirmek için kullanılır.
  • İmplant Üstü Protezler; Çene kemiğini titanyum malzemeden üretilen vidalar ile diş yerine sabitlenen protezler olarak tanımlanabilir.
  • Sabit Diş Protezleri; Ağzı içine yapıştırılarak uygulanan ve hastanın kendi isteğiyle çıkaramadığı protezler olarak tanımlanır. Temel de iki farklı türü vardır.
  • Zirkonyum Restorasyonlar; zirkonyum alaşımdan üretilen dişlerdir ve estetik açıdan oldukça sık kullanılır.
  • Laminate Restorasyonlar; dişin ön yüzüne ince yaprak şeklinde porselenlerin sabitlenmesi tedavisine denir.

Protez Diş Avantajları Nelerdir?

Protez diş, eksik dişlerin yerine uygulanan diş tedavisidir. Eğer eksik dişler protez diş ile tedavi edilmezse;

  • Çiğneme bozukluğu
  • Çiğneme eksikliği
  • Sindirim bozuklukları meydana gelebilir.

Bu yüzden de protez dişin bir çok avantajı bulunmaktadır.

Protez diş avantajları aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • Hastanın kaybolan ağız ve diş sağlığı açısından önemli fonksiyonları, tekrar hastaya kazandırılmış olur.
  • Hastanın konuşması ve estetik olarak da görünümü iyileştirilir.
  • Protez uygulamalarıyla hastanın ağız sağlığı onarılarak, hastanın psikolojik ve sosyal olarak kendini iyi hissetmesine yardımcı olur.

zirkonyum diş

Diş Protezlerinin Yan Etkileri Nelerdir?

Diş protezi, veya takma diş, deneyimli profesyoneller tarafından uygulandığında genellikle güvenli bir işlemdir. Protez dişin dezavantajları şu şekilde sıralanabilir: 

  • Alışma Süresi: Diş protezlerinizi yaptırdıktan sonra alışmanız için biraz zaman gerekebilir. Bu süre zarfında çiğneme ve konuşma esnasında rahatsızlık hissetmeniz olasıdır. 
  • Enfeksiyolar: Diş protezlerinin yanlış uygulandığı durumlarda ağız içinde enfeksiyonlar oluşabilir. 
  • Tahriş: Enfeksiyonlar gibi diş ve diş eti tahrişi de diş protezlerinin yanlış teknikle uygulanması sonucunda oluşabilir. 

protez diş tedavisi istanbul

Protez Diş Kimlere Uygulanır?

Protez diş, çeşitli nedenlere bağlı olarak eksilen ya da kırılan dişlerin onarılması ve estetik açıdan hastaya sağlıklı bir görünüm kazandırmak için uygulanan diş tedavisi yöntemidir. Protez diş aşağıdaki durumlara bağlı olarak tercih edilen bir tedavi türüdür. Eğer,

  • Diş çürümesi nedenine bağlı dişi kayıpları söz konusuysa,
  • Dişlerde kırılma veya dökülme nedenlerine bağlı diş kaybı varsa,
  • Dişler arasında boşluk varsa,

Estetik bir gülüş elde etmek isteyen hastalara varsa, protez diş tedavisi rahatlıkla uygulanabilmektedir. Böylece, hastaların aradıkları sağlıklı ve mutlu gülüşlere yıllar sonra yeniden kavuşması sağlanır.

Protez Diş Nasıl Temizlenir?

Protez dişler her yemekten sonra temizlenmelidir. Her öğün sonrasında hareketli protez dişler

ağızdan çıkarılarak su altında özel fırça ve temizleyici yardımıyla ya da normal yumuşak kılları olandiş fırçası ile temizlenebilir. Protez dişleri temizlerken dikkat edilmesi gereken nokta protez dişlerin çizilmemesidir. Bu yüzden de sabunlu su yardımıyla ya da sadece su ile de protez dişlerin temizliği yapılabilir. Ayrıca eczane ve marketlere satılan protez diş temizleyici tabletleri de kullanmak mümkündür.

Kısacası protez diş temizliği için gerekli olanlar;

Sabit diş protez temizliğinde;

  • Günde iki kez fırçalamak,
  • Günlük, düzenli olarak diş ipi kullanmak,
  • Diş ara yüz fırçası kullanmak,
  • Ağzı iyice çalkalamak gerekir.

Diş Protezi ile İlgili Sıkça Sorulanlar

En iyi takma diş hangisi?

En iyi takma diş seçimi, bireyin estetik tercihleri, konfor beklentileri, mali durumu ve diş hekimi önerileri gibi bir dizi faktöre bağlıdır. İyi bir takma diş deneyimi için, diş hekiminden profesyonel öneri ve değerlendirme almak önemlidir.

Protez diş konuşma bozukluğu yapar mı?

Kötü ve yanlış teknikle uygulanan diş protezi konuşma bozukluğuna yol açabilir. Ek olarak, takma dişleriniz uygulandıktan sonra alışma sürecinden geçebilirsiniz. Bu alışma süresi boyunca konuşurken veya çiğnerken rahatsızlık hissetmeniz olasıdır. 

Diş protezi ne kadar süreyle kullanılabilir?

Diş protezlerinin kullanım süresi malzeme kalitesi, hastanın ağız yapısı ve diş protezlerinin bakımı gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Diş protezlerinden aldığınız verimi maksimize etmek için düzenli diş hekimi kontrollerini aksatmamalısınız. 

Diş protezi fiyatları neye göre belirlenir?

Diş protezi fyatları hastadan hastaya değişiklik göstermektedir.Protez türü ve seçeceğiniz klinik de diş protezi maliyetinde belirleyici rol oynar. Takma diş fiyatı konusunda kesin bilgi almak istiyorsanız, kliniğimize ulaşarak detaylı bilgi alabilirsiniz. 

Benzer Yazılar

0 Yorum
Bir İçerik Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir