➤ Zirkonyum Diş Kaplama Nedir ve Nasıl Yapılır?

Zirkonyum Diş Kaplama Nedir ve Nasıl Yapılır?

Eylül 24, 2021
Zirkonyum Diş Kaplama Nedir
İçindekiler

Diş kaplamaları genellikle, porselen malzemelerden üretilen diş yüzeyi kaplamalarından oluşur. Diş kaplamaları iki farklı türde bulunur. Bunlar; metal destekli ve metal desteksiz olmak üzere. Zirkonyum kaplamalar daha estetik amaçlı kullanılan diş kaplaması türüdür. Bu diş estetik diş kaplama gülüş estetiği oluşturmak için kullanılan bir yöntemdir. Zirkonyum diş kaplamasının diğer kaplama çeşitlerinden ayırmasının en büyük sebebi, kaplamanın zirkonyum maddesinden oluşmasından dolayıdır.

Zirkonyum Diş Kaplama Nedir ?

Zirkonyum maddesi, diş yapımında kullanılan, beyaz olup saf mineral halinde kullanmak yerine zirkonya denilen seramiğe dönüştürülerek kullanılan ve dayanıklılığını arttırmak için fırınlanan bir kaplama türüdür. Zirkonyum kaplama metal desteksiz kaplama grubunda yer alır. Metal destekli kaplamalara göre daha dayanıklı ve daha estetik bir görünümü vardır.  

Zirkonyum Diş Kaplama Nasıl Yapılır ?

Diş kaplama tedavileri farklı maddelerden üretilen kaplamalar olabilir. Zirkonyum da zirkonyum maddesinden üretilen diş kaplamalarına örnek olarak verilebilir. Zirkonyum diş kaplaması aşağıdaki gibi hastalara uygulanır;

  • İlk muayene sırasında dişlerdeki sorunlar tespit edilir. 
  • Lokal anestezi yardımıyla diş inceltilir. Bu aşamada işlerin çevresi ve uçları inceltilir. 
  • Dişler ve ağız içi temizlenir ve steril hale getirilir. 
  • Ağız ve diş ölçüsü alınır.
  • Dişler inceltildiğinde, ağız içinde estetik bir görüntü olmayacağından, geçici kaplamalar takılır. 
  • Zirkonyum kaplama için hasta ve hekim diş rengi belirler. 
  • 5 ila 7 gün içerisinde zirkonyum kaplamalar hazır olur. 
  • Gelen zirkonyum kaplamalar hastanın dişlerine sabitlenir.
  • Bu işlemler tamamlandıktan sonra 6 ay da bir diş hekiminize kontrole gitmeyi ihmal etmeyiniz.
zirkonyum diş kaplama

Tedavi Sonrası Dişte Sararma Olur Mu? 

Zirkonyum kaplama tedavisi dişin rengi ne olursa olsun yapılabilir. Sararmış, rengi koyulaşmış dişlerde zirkonyum kaplama ile istenilen beyaz tonlarında uygulanabilir.

Zirkonyum kaplamaların yüzeyi cilalı ve pürüzsüzdür. Bu özelliğiyle diş yüzeyinde plak birikimi gibi renk değişikliğine neden olan problemler meydana gelmez. Aynı zamanda çay, kahve gibi diş renkleri üzerinde etkili olan içecek ve besinlerin zirkonyum kaplama dişler üzerinde herhangi bir sarartıcı etkisi bulunmaz. Zirkonyum kaplama dişlerin rengi çok uzun yıllar boyunca uygulandığı beyazlığında kalır.

Ancak herhangi bir iç ya da dış etkene bağlı olarak zirkonyum kaplama renginden memnun olmayan hastalar zirkonyum kaplamalara da beyazlatma tedavisi uygulatabilir. Klinik ortamda gerçekleştirilen kısa ve basit bir işlem olan beyazlatma işlemiyle dişler yeniden istenilen beyazlıkta kullanılabilir.

Zirkonyum Kaplama Ağrılı Bir İşlem Midir?

Zirkonyum kaplama tedavisi öncesinde yapılan kesme işlemleri lokal anestezi uygulanarak yapılır.  Kesim sonrasında istenilen boyuta gelen dişlere geçici kaplama uygulanır ve sıcak/ soğuk hassasiyeti engellenmiş olur. Kişilerin ağrı ve his seviyesine göre bazen sızlamalar meydana gelebilir. Bu hafif sızlama dışında pek ağrı hissedilmez.  

Zirkonyum Diş Kaplama Tedavi Süreci 

Zirkonyum kuron kaplama süreci hastanın diğer ağız ve diş sorunlarına göre, hastanın ihtiyaçlarına göre yani hastadan hastaya göre değişiklik gösterir. Genelleyecek olursak zirkonyum diş kaplama süreci 7 gün ila 9 gün arasında değişiklik göstermektedir. Aynı zamanda bu süre ağızda uygulanacak diş sayısına göre de farklılık gösterir. 

Tedaviye başlamadan hastaya lokal anestezi uygulanır. Ardından dişler kesilerek zirkonyum kaplama için uygun hale getirilir ve sonrasında diş ölçüleri alınır. Daha sonra bu ölçülere göre hastaya özel olarak geçici ve sabit özelliklere sahip kaplamalar tasarlanır ve üretilir.

Zirkonyum kaplama tedavisi her hastaya özel olarak tasarlanır ve uygulanır. Bunun için birkaç kez muayene gitmek gerekir.  Eğer hasta zirkonyum kaplamadan memnun kalmazsa ve bazı değişiklikler talep ederse hastanın isteğine göre zirkonyum kaplama dişler  yeniden tasarlanır. Böylece kaplamalar kişiye uygun yapıldıktan sonra diş yüzeyine oturtulur.  

Benzer Yazılar

0 Yorum
Bir İçerik Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir