Periodontoloji (Diş Eti Hastalıkları) Nedir?

Periodontoloji (diş eti hastalıkları tedavisi), diş etleri ve destekleyici dokuların hastalıklarını inceleyen diş hekimliği dalıdır. Bu hastalıklar, diş eti enfeksiyonlarından ileri gelir ve diş eti çizgisinde şişme, kızarıklık, kanama ve diş eti çekilmesi gibi belirtiler gösterir. Bu anabilim dalında, uzmanlığını alan doktorlar diş eti hastalıkları uzmanı yani periodontolog (periodontist)  olarak çalışırlar. Periodontologlar, dişleri saran sert ve yumuşak dokular üzerinde uzmandırlar.

Öte yandan, periodontoloji tedavisi, diş eti hastalıklarının teşhis, tedavi ve önlenmesi için kullanılan çeşitli teknikleri içerir. Bunlar arasında profesyonel diş temizliği, diş eti çizgisi şekillendirme ameliyatları, kemik greftleri ve diş implant uygulamaları yer alır. 

Periodontoloji Neye Bakar? Hangi Hastalıkları Tedavi Eder?

Periodontologlar diş eti hastalıklarını tedavi etmeleriyle bilinseler de aslında hastalara bir çok farklı tedavi yöntemi uygulayabilirler. 

Periodontoloji uzmanları, dişlerimizdeki bir problemin veya diş etlerimizdeki bir iltihaplanmanın ilerleyip diş kaybı veya genel vücut sağlığımızı olumsuz yönde etkilemesini önlemek için öncelikle hastalığı doğru teşhis edip gereken tedavinin uygulanması, bunların sonuçlarının değerlendirilip, oluşturulan sağlıklı yapının veya durdurulan ilerlemenin devamlılığının sağlanması için çalışırlar.

Diş eti hastalıkları, diş eti enfeksiyonları, diş eti çekilmesi, diş hassasiyeti, kemik kaybı ve diş kaybı gibi sorunlara neden olabilir. Diş eti uzmanları, bu hastalıkların teşhisini koyarak ve uygun tedavi yöntemlerini uygulayarak diş sağlığına katkıda bulunurlar.

Tedavi yöntemlerinden bazıları; 

Bakteriyel Plak: Bakteriyel plaklar diş iltihaplanmasına ve diş çürüklerine neden olmaktadır. Bu yüzden bu bakteri plaklarının diş yüzeylerinin temizlenmesi gerekmektedir. Periodontologlar bu bakteri plaklarını temizlerler.

Mikrobiyal Dental Plak: Bu plak türünde dişler iltihaplanır ve bu iltihabın temizlenmesi gerekmektedir çünkü bu iltihap temizlenmezse diş köklerine kadar inebilir ve diş kayıplarına neden olabilir.  Periodontoloji  uzmanının en önemli görevi, hastalığı teşhis etmek ve beraberinde uygulanacak tedaviyi yapmaktır.

Diş Eti Kanaması: Diş eti kanamaları, diş kaybından daha başka ağız ve diş sağlığını olumsuz etkileyecek problemlere neden olmaktadır. Bu yüzden eğer bir diş eti kanaması sorunu yaşıyorsanız, mutlaka bir diş eti uzmanına muayene olmanız gerekmektedir. 

Kısacası, periodontolojinin amacı, hastalıkların erken teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi sayesinde dişlerin uzun vadeli sağlığını korumaktır.

Periodontoloji Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastaya uygun periodontoloji tedavisi uygulanırken genellikle aşağıdaki adımlar takip edilir;

  • Öncelikle hastalık teşhis edilir.
  • Hastaya, var olana hastalık hakkında gerekli bilgiler verilir.
  • Uzman periodontolog tarafından ağız bakım temizliği yapılır.
  • İltihaplı dişin ya da dişlerin var olması durumunda diş eti hastalıkları uzmanları antibiyotik tedavisi uygularlar ve iltihabi temizlerler.
  • Antibiyotik tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda cerrahi işlem uygulanabilir. İltihaplı olan dokular lokal  ya da genel anestezi uygulaması yardımıyla temizlenir.

Periodontoloji Tedavisi Sonrası Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Periodontoloji diş temizliği sonrası ağız bakımının doğru bir şekilde yapılması, diş eti hastalıklarının tekrar oluşmasını önleyerek tedavinin kalıcı olmasına katkı sağlar. Bu nedenle, diş hekiminin önerilerine dikkat etmek ve düzenli kontrolleri ihmal etmemek önemlidir. Bu öneriler arasında aşağıdakiler yer alabilir;

  • Öncelikle, düzenli olarak diş hekimi kontrollerine gidilmelidir. Diş eti hastalığı tedavisi sonrasında, diş hekimi hastanın ağız sağlığını izleyecek ve herhangi bir problem varsa müdahale edecektir.
  • Tedaviden sonra ilk günlerde dişleri fırçalamak zor olsa da diş etlerine zarar vermeyecek şekilde dişler fırçalanmalı ve düzenli olarak diş ipi kullanılmalıdır.
  • Tedaviden sonraki ilk haftalarda sert veya tahriş edici gıdalar tüketilmemelidir.
  • Sigara içmek tedavinin etkinliğini azaltabileceği için mümkünse sigaradan uzak durulmalıdır.
  • Oluşabilecek şişlikleri gidermek için ağız çevresine soğuk kompresler uygulanabilir.
  • Diş hekiminin önerisine göre tuzlu su ya da özel solüsyonlar ile gargara yapılabilir.

Periodontoloji (Diş Eti Rahatsızlıkları) Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?

Birincil nedeni diş eti hastalıklarıdır. Diş eti hastalıkları, diş etlerinin iltihaplanması ve dişlerin etrafındaki kemik dokunun bozulmasıyla ortaya çıkar. Plak ve tartar birikimi, bakteriyel enfeksiyonlar, kötü ağız hijyeni, sigara kullanımı, stres, hormonal değişiklikler ve genetik faktörler diş eti hastalıklarına neden olabilir.

Diğer bir neden, diş fırçalama tekniğinin yanlış olmasıdır. Diş yüzeylerini diş etinden dişe doğru fırçalamak yerine, farklı şekillerde fırçalamak, diş etine zarar verebilir.

Diş travmaları ve diş eti cerrahisi gibi bazı diş hekimliği prosedürleri de diş eti çekilmesine neden olabilir.

Periodontoloji Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Periodontoloji, diş eti hastalıkları, diş eti çekilmesi, kemik kaybı ve diş eti dokularındaki enfeksiyonlarla ilgilenen bir uzmanlık dalıdır. Bu nedenle, periodontoloji tedavisi, genellikle ağız sağlığı sorunları olan hastalara uygulanır.

Diş eti çekilmesi, diş eti kanaması, diş eti şişmesi, dişlerde gevşeklik, ağız kokusu, dişlerin uzun görünümü gibi sorunlar yaşayan kişiler periodontoloji tedavisinden faydalanabilirler. Ayrıca, periodontoloji tedavisi, diş implantları ve diğer diş restorasyonlarının uygulanması öncesinde de gereklidir.

Periodontoloji Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Periodontoloji tedavisi, diş eti hastalıklarının ciddiyetine ve ilerlemesine bağlı olarak farklı sürelerde gerçekleştirilebilir. Bu sebeple tedavi süresi, diş hekiminin hastalığın evresi hakkında bilgi edindikten sonra belirlediği bir süreçtir.

Öte yandan, diş eti hastalıkları tedavisinde uygulanacak teknikler hastanın diş eti sağlığına bağlıdır. Tedavi planı, diş hekimi tarafından hastanın durumuna ve ihtiyacına göre belirlendiği gibi genellikle periodontoloji tedavisi birkaç seans içinde tamamlanır ve düzenli kontroller ile takip edilir.

Periodontoloji Tedavisi Sırasında Nelerden Kaçınmalıyım?

Tedavi sırasında sigara içmek, alkol tüketmek gibi zararlı alışkanlıklardan kaçınmak gerekir. Bu tür alışkanlıklar, diş eti hastalıklarının ilerlemesini hızlandırabilir ve tedavinin etkinliğini azaltabilir.

Ayrıca, tedavi sırasında ağız hijyenine özen göstermek de son derece önemlidir. Diş fırçalama, diş ipi kullanma gibi düzenli ağız bakımı uygulamaları tedavi sürecinde de sürdürülmelidir. Ağız bakımının yetersiz kalması, diş eti hastalıklarının tekrarlamasına neden olabilir.

Bununla birlikte, diş hekiminin önerilerine uygun olarak diş eti bakımı yapmak, beslenme düzenine dikkat etmek de tedavi sürecinde önemlidir. Sağlıklı bir beslenme düzeni, diş eti hastalıklarının tedavisinde etkili olabilir.

Periodontoloji Tedavisi Ağrılı Mıdır?

Bazı durumlarda ağrısız ve kolay bir tedavi süreci geçirilebilirken, bazı durumlarda ise daha uzun ve ağrılı bir süreç gerekebilir. Ancak modern tedavi yöntemleri sayesinde ağrı ve rahatsızlık minimal seviyede tutulabilmektedir.

Ayrıca tedavi sırasında uygulanan lokal ya da genel anestezi yöntemleri sayesinde de ağrı hissedilmesi engellenir. Tedavi öncesi ve sonrası doktorunuzun önerilerini takip etmek, ağrının en aza indirilmesinde önemli bir rol oynar.

Periodontoloji Tedavisi Kimler İçin Uygundur?

Diş eti hastalıkları, her yaşta kişide görülebilen yaygın bir sorundur ve tedavi edilmezse diş kaybına sebebiyet verebilir. Ancak, tedavi edilmesi mümkündür ve herkes için uygun olabilmektedir.

Herhangi bir diş eti hastalığı belirtisi gösteren herkes, periodontoloji tedavisi için diş hekimine danışmalıdır. Ancak, tedavi genellikle şu belirtileri gösteren hastalar için önerilir:

Periodontoloji Tedavisi Fiyatları Nelerdir?

Türk Dişhekimleri Birliği’nin yayınladığı diş eti hastalığı fiyat tablosuna göre periodontoloji tedavisinin fiyatı 1000₺ ile 5000₺ arasında değişiklik göstermektedir.Size uygun fiyatları öğrenmek ve periodontoloji randevusu almak için hemen iletişime geçebilirsiniz.