➤ Ortodonti Tedavisi Sonrası Diş Bozulması Nedir?

Ortodonti Tedavisi Sonrası Diş Bozulması Nedir?

Ekim 01, 2021
Ortodonti tedavisi sonrası diş bozulması
İçindekiler

Ortodonti Pekiştirme Tedavisi Nedir?

Ortodonti tedavisi bittiğinde, eğer bir önlem alınmazsa dişlerde bozulmalar meydana gelecektir. Ortodonti tedavisinde dişler hareket halindedir ve dişlerin bu değişim halindeyken diş çevresindeki kemik, lif gibi dokularda değişimler söz konusu olabilir. Bu dokuların yeni diş dizilimine yani yeni duruma adapte olabilmesi için biraz zamana gereklidir. Bu adapte olma sürecinde yapılan müdahalelere pekiştirme tedavisi, doktorların verdiği apareylere ise pekiştirme apareyleri olarak tanımlanabilir.

Pekiştirme tedavisi aktif bir tedavi süreci değildir, tamamen pasif olarak adlandırılan bir süreçtir, yani dişlere herhangi bir kuvvet söz konusu değildir. Doktorun hasta için en uygun pekiştirme apareyine karar verip, braketlerin çıkarıldığı gün ya da en kısa sürede hastaya özel hazırlanan apareyleri verir. Bu apareyler estetik olmayan bir görüntüye neden olmaz. Doktor, hastayı belli haftalarla birkaç seans diş muayenesine çağırabilir. 

Pekiştirme Tedavisi Yöntemleri: Pekiştirme Apareyleri

Pekiştirme apareyleri, ortodonti tedavisinin tamamlayıcı sürecidir ve hastanın yaşamı boyunca güzel gülmesi için dişlerin yeni pozisyonlarında kalmalarını sağlamak üzere tasarlanmıştır ve hastaya uygulanır.

Her hastaya göre değişebilen çeşitli pekiştirme aparey çeşitleri vardır. En sık tercih edilen 3 aparey türünü aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür;  

Hawley Apareyi; Genellikle üst çeneye göre hazırlanan hastanın takıp çıkarabileceği bir aparey türüdür. Bu apareyin takılması ile İlk günler konuşmada farklılıklar olabilir ancak birkaç gün içerisinde konuşma normale döner.

Essix (Şeffaf Pekiştirme Apareyi); Damak bölgesine kadar olmayan ve dişleri bir lens gibi saran, saydam, sert, takılıp çıkarılabilen aparey türüdür. Konuşurken ve gülerken belli olmadığı için hastaların görünüşünde estetik bozukluklara  neden olmaz ve bu apareye alışmak diğer türlere göre daha kolaydır.

Sabit Pekiştirme Apareyi; Ön taraftaki dişlerin iç taraflarına yapıştırılan farklı kalınlıklarda hazırlanan tellerdir. Dişlere sabitlendiği için kaybolma, kırılma veya kullanılmama gibi durumların söz konusu olmaz ve dişlerin arka yüzeylerine sabitlendiği içinde diğer insanlar tarafından fark edilmez.  Biz ortodonti doktorları bu tellerin çok uzun yıllar ağızda kalmasını önerir. Çünkü tedavi görmeyen kişilerde bile özellikle alt ön dişlerde yirmi yaş dişlerinin çıkmasıyla ya da çiğneme kuvvetlerinin etkisiyle dişlerin diziliminde bozulmalar meydana gelebilir, ortodonti tedavisi gören hastalarda bu risk daha da artmaktadır. Dişlere sabitlenen bu teller ağızda kaldığı sürece bu risk ortadan kalkmış olur.

Pekiştirme Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Pekiştirme tedavisinin süresi konusunda net bir şey söylemek doğru değildir. Ortodonti tedavisi uygulayan hekim tedavinin süresine, hastanın yaşına, tedavi şekline göre hasta için uygun bir pekiştirme tedavisi süresi belirler.

ortodonti aparey

Apareylerin Kırılması Durumunda Ne Olur?

Eğer pekiştirme apareyi kırılırsa ya da kaybolursa yenisinin yapılması için hemen doktora muayene olmak gerekir. Eğer aparey ağza tam oturmuyorsa, ilk yapılması gereken, yine diş hekimine muayene olmaktır. Apareyler ağza tam oturmuyorsa diş diziliminde bozulmalarının olduğunun bir göstergesidir. bu yüzden doktora muhakkak muayene olmak gerekir. 

Pekiştirme tedavisi ortodonti tedavisinin tamamlayıcı sürecidir ve eğer doktorun önerdiği şekilde bu apareyleri kullanırsanız, ömür boyu diş diziliminiz muntazam kalacaktır.

Apareyler Nasıl Saklanır? 

Doktorun apareyin kullanılmadığı süre zarfından korumak için hastalara aparey kutuları vermektedir.  Pekiştirme apareylerini kaybetmek oldukça kolaydır ve yenisinin yapılması masraflıdır ve hemen yapılmazsa diş dizilimlerinde bozulmalar meydana gelebilir. Apareyler cepten ya da çantandan düşebilir ya da aparey kutusu kolaylıkla bir yerlerde unutulabilir. apareyler bazın yemeklerde peçetelere sarılır ve sonrasında bu apareyler fark edilmeden çöpe atılabilir.  Eğer bu apareyleri kutuya koyarak saklamazsanız, yere düşebilir ve fark etmeden basarak kırabilirsiniz.  

Pekiştirme Apareylerinin Temizliği Nasıl Olmalıdır? 

Hawley ve essix apareyi yemeklerden sonra ve dişler fırçalandıktan sonra kullanılmalıdır. Eğer yemekten sonra dişlerin fırçalanması mümkün değilse, ağız su ile gargara yapılarak temizlendikten sonra bu apareyler kullanılmalıdır. Hawley apareyi fırça ve macununuzu kullanarak günde bir kez temizlemek gerekir. Essix aparey temizliğinde ise fırça ve macun kullanmamak gerekir. Çünkü fırça ve macun hassas olan essix apareyi çizebilir bu da apareyin üzerinde zamanla sararmaya ve kötü kokuya neden olabilir.  

Essix apareyi akan su altında sıvı el sabunu kullanarak temizleyebilirsiniz. burada dikkat etmeniz gereken konu apareyin iyice durulandığından emin olmalısınız. 

Benzer Yazılar

0 Yorum
Bir İçerik Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir