➤ Diş Hekimi Korkusu Nasıl Geçer?

Diş Hekimi Korkusu Nasıl Geçer?

Haziran 06, 2022
İçindekiler

Ağız ve diş sağlığını sürekli erteleyen hastaların büyük bir çoğunluğunda “dentofobi” yani, diş hekimi korkusu görülür. Diş hekimi korkusu, hastaların ağız ve diş sağlığı muayenelerini etmelerine ve diş tedavisi yaptıramamalarına neden olur.  Diş hekimi korkusunun iki farklı nedeni bulunur. Bu nedenler aşağıdaki gibi sıralanabilir;

1-     İlk neden ise hastaların yaşamış olduğu kötü travmatik olaylar neden olabilir.

2-    Diğer bir neden ise doktorun hastanın ihtiyacı olan tedavi yöntemlerini tercih etmemesidir. Gerekli tedaviyi uygulamamak hastada güvensizlik hissine neden olur. Ancak yaşanan kötü travmalar nedeniyle diş hekimi korkusu olan hastalara daha çok rastlanmaktadır.  Hasta çocukluğundan itibaren yaşça büyük akranlar ya da kişiler tarafından anlatılan olayları dinleyerek de kendisinde diş korkusu  meydana gelebilir. Çevresel faktörler hastayı daha çok etkilemektedir. Bu gibi durumlarda diş hekimi,hastaya moral ve motivasyon verip tedavi sırasında hastayı rahatlatmalıdır.

İntravenöz ya da Oral Sedasyon

İntravenöz ya da Oral Sedasyon

İntravenöz ya da oral sedasyon tedavisi diş hekimi korkusu hastalar için genel anestezi uzmanı tarafından, diş tedavisi sırasında hasta tam bayıltılmadan, yarı bilince sahip şekilde olması için anestezi uygulanır.  İntravenöz ya da oral sedasyon uygulamasıdamar yolundan ya da ağızdan ilaç vererek uygulanabilir. Bu yöntemde, hasta diş hekiminin verdiği komutlara cevap verebilir ve iletişime açıktır.  Bu durum “yarı baygınlık hali” olarak da tanımlanabilir.

Azot Oksit Bilinçli Sedasyonu

Azot Oksit Bilinçli Sedasyonu

Türkiye’de azot oksit bilinçli sedasyonu tedavisi diş hekimi korkusunun üstesinden gelmek için az tercih edilen yöntemdir. Özellikle Amerika’da oldukça yaygın bir kullanım alanı mevcuttur. Bu tedavi yöntemi oldukça kolay ve güvenli bir yöntem olarak kabul edilir. Bu yöntem hastaya, solunum yolu ile azot protoksit gazı verilir.  “Azot protoksit gazı” gülme gazı olarak da tanımlanan bir gaz türüdür. Bu gaz verildikten sonra hastada solunum başladıktan sonra hafif bir sarhoşluk hali meydana gelir. Bu yöntem ile tadavi başladıktan sonra, gerekli enjeksiyon vb işlemler yapılır, sonrasında gaz solunumu kesilse dahi, diğer tedavilerkolaylıkla uygulanabilir. Soluma işlemi bitirildikten 5 dakika sonra hasta rahatlıkla ayağa kalabilir ve eve ya da işe gidebilir. Yani sosyal yaşamına kolay dönebilir.  Tedavi sonrasında refakatçıya ihtiyaç duyulmaz.

Daha Az Ağrı Veren Cihazların Kullanılması

Son yıllarda, iğneli tedavilerin yapılmasını son derece kolay hale getirilen bazı elektronik cihazlar üretilmiştir. Bu cihazların yardımıyla ağız ve diş tedavilerinde acı hissi olmadan kolaylıkla enjeksiyon uygulanabilir. Aynı zamanda tercih edilen bazı topikal anestezi malzemeleri yardımıyla krem şeklinde sürülerek uyuşma durumu gerçekleştirilebilir.

Toplumun hemen hemen tamamında diş tedavi ihtiyacı varken, hastaların çok az bir kısmı diş hekimine muayene olmaktadır. Muayene olmamanın nedeni ekonomik faktörler kabul edilse de aslında ağız ve diş sağlığını önemsememek ve diş hekimi korkusu da önemli faktörler olarak kabul edilmektedir. Diş hekimi korkusu genellikle çocukluk yaşlarında başlar ve hasta erişkin olduğu halde devam eder. Diş hekimleri, genellikle diş ağrısı ile başvurulan ve diş çeken kişiler olarak anlatıldıkları için, çocuklukta hep olumsuz izlenimler yaratır. Bunu durumun üstesinden gelmenin yolu oldukça kolaydır. Bu yollar aşağıdaki gibi sıralanabilir; 

  • Çocukluk döneminden itibaren, düzenli aralıklarla diş hekimi muayenesine gidilmelidir. 
  • Çocuklara hiçbir tedavi yapılmadan önce diş hekimine alıştırılması önerilir. 
  • Çocuklar, ebeveynleri ile birlikte diş hekimine muayene olmaya gitmelidir. 
  • Eğer çocuklar ebeveynlerini tedavi olurken izliyorsa, ebeveynler ağrı hissetseler bile tepki vermemeli, çocuğa tedavinin ağrılı bir işlem olmadığını anlatmaları önerilir. 
  • Çoğu durumda çocuklar aslında ebeveynlerinin stresini yansıtırlar. Bu sebeple tedavi hakkında olumsuz konuşmamalı, tedavi günlük bir olay olarak görülmelidir. 

Diş hekimi korkusu yaygın olarak görülen bir durumdur. Diş hekimi korkusu yaşan bir hastaysanız, acısız ve ağrısız ağız ve diş sağlığına sahip olmak için uzman hekimlerimize muayene olmak için İstanbul Şişli’deki İsdentbul Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği’mize bekleriz. Ayrıca, bizimle de telefon üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

Benzer Yazılar

0 Yorum
Bir İçerik Gönder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir